Annons

Fukt och dålig ventilation på Trädgårdsgatan 5

Falköping Fuktskador, dålig ventilation och fönster som inte går att stänga. Det är vardag för hyresgästerna på Trädgårdsgatan 5 i Falköping. Nu måste hyresvärden ta tag i problemen.

Efter klagomål från hyresgästerna har Miljösamverkan i östra Skaraborg kontrollerat inomhusmiljön på Trädgårdsgatan 5, även kallat ”Hatten” i Falköping. Bristerna man fann var så allvarliga att att de innebär olägenhet för människors hälsa. Flera lägenheter hade fuktskador i badrum och kök. På vissa ställen fanns det mikrobiell tillväxt, vilket är ett samlingsnamn för mögel och bakteriesvampar. Det fanns brister i ventilationen, en del fönster gick inte att stänga och varmvattnet höll inte tillräckligt hög temperatur.

Men nu ska det bli ändring. I veckan landade tjänstemännens kontrollrapport på miljönämndens bord. Och där beslutade politikerna att förelägga den privata fastighetsägaren att åtgärda brister i ett flertal lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Åtgärderna ska vara utförda och redovisade för nämnden inom 120 dagar. Annars utdöms ett vite på 240 000, säger miljöinspektör Malin Leo.

Annons

Kerstin Allestam är förtroendevald för Hyresgästföreningen i Falköping. Hon har vid flera tillfällen suttit med vi förhandlingsbordet när hyrorna på Trädgårdgatan 5 ska förhandlas. Hon kommenterar bristerna så här:

– Från Hyresgästföreningens sida har vi under många år påpekat för värden att då måste göra något åt fasaden, som ser bedrövlig ut. Men att det var så här illa invändigt det visste jag inte. Det är jättebra att kommunens miljönämnd sätter press och ser till att hyresgäster får den inomhusmiljö de har rätt till.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Hem & Hyra har sökt fastighetsägaren för en kommentar men har inte lyckats få kontakt.

Annons

 

Fakta: Olägenhetsbegreppet
  • Olägenhet för människors hälsa är ett grundläggande begrepp i arbetet med hälsoskydd.
  • Med olägenhet avses i miljöbalken en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka en människas hälsa menligt i fysisk eller psykisk mening.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.