HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kollektivhus firar 25 år

Malmö Kollektivhuset på Monbijougatan - Bo 100 som huset har kommit att kallas - firar 25-årsjubileum på lördag.

Bo 100 kom till på initiativ från Hyresgästföreningen och Arkitektföreningen. Tanken med projektet var att skapa ett bostadskvarter där de boende fick vara  i fokus. De 39 blivande hyresgästerna fick vara med att påverka utformningen av huset och lägenheterna.

Resultatet blev skräddarsydda lägenheter med olika planlösningar och ett hus med många gemensamma funktioner: allrum, gym och bastu. Efter en planerings- och byggprocess på nästan fem år kunde 39 hyresgäster flytta in i Bo 100 kring den 1 juni 1991.

Läs ocksåEfter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första handKlara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

På lördag firar huset 25-årsjubileum. Medverkar gör boende i huset, representanter från MKB och Ivo Waldhör, tidigare ordförande i Arkitektföreningen och en av de drivande bakom projektet.

MKB äger huset men det sköts av de boende själva i en boendeförening. Föreningen sköter all förvaltning av såväl hus som gård. 

Läs också Amir lurades av hyresbedragaren - hela familjen blev hemlös efter bluffen Så mycket kostade fusket i bostadskön – den misstänkte insidern krävs på miljonbelopp Inte bevisat farligt för grannarna - hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar Omfattande brand i hyreshus i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.