HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kollektivhus firar 25 år

Malmö Kollektivhuset på Monbijougatan - Bo 100 som huset har kommit att kallas - firar 25-årsjubileum på lördag.

Bo 100 kom till på initiativ från Hyresgästföreningen och Arkitektföreningen. Tanken med projektet var att skapa ett bostadskvarter där de boende fick vara  i fokus. De 39 blivande hyresgästerna fick vara med att påverka utformningen av huset och lägenheterna.

Resultatet blev skräddarsydda lägenheter med olika planlösningar och ett hus med många gemensamma funktioner: allrum, gym och bastu. Efter en planerings- och byggprocess på nästan fem år kunde 39 hyresgäster flytta in i Bo 100 kring den 1 juni 1991.

Läs ocksåOmfattande brand i hyreshus i MalmöHyresgästen Afsaneh Gholami vet inte när hon kan återvända till sin lägenhet på Smedjegatan - eller hur den påverkats av branden.

På lördag firar huset 25-årsjubileum. Medverkar gör boende i huset, representanter från MKB och Ivo Waldhör, tidigare ordförande i Arkitektföreningen och en av de drivande bakom projektet.

MKB äger huset men det sköts av de boende själva i en boendeförening. Föreningen sköter all förvaltning av såväl hus som gård. 

Läs också Malmövärd planterar 500 träd Vaktmästaren fyndar i soprummen och räddar konsten ingen vill ha Krafttag mot svartkontrakt har gett resultat - 450 lägenheter till bostadskön Anklagas för fusk - så gav pappans kötid sonen en lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.