Annons

Kollektivhus firar 25 år

Malmö Kollektivhuset på Monbijougatan - Bo 100 som huset har kommit att kallas - firar 25-årsjubileum på lördag.

Bo 100 kom till på initiativ från Hyresgästföreningen och Arkitektföreningen. Tanken med projektet var att skapa ett bostadskvarter där de boende fick vara  i fokus. De 39 blivande hyresgästerna fick vara med att påverka utformningen av huset och lägenheterna.

Resultatet blev skräddarsydda lägenheter med olika planlösningar och ett hus med många gemensamma funktioner: allrum, gym och bastu. Efter en planerings- och byggprocess på nästan fem år kunde 39 hyresgäster flytta in i Bo 100 kring den 1 juni 1991.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

På lördag firar huset 25-årsjubileum. Medverkar gör boende i huset, representanter från MKB och Ivo Waldhör, tidigare ordförande i Arkitektföreningen och en av de drivande bakom projektet.

MKB äger huset men det sköts av de boende själva i en boendeförening. Föreningen sköter all förvaltning av såväl hus som gård. 

Annons
Läs också Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.