Annons

Kommunalrådet som går mot strömmen

Kalix Robert Forsberg, kommunalråd i Kalix, anser att allmännyttan är för liten. Det tycker inget annat kommunalråd i Norrland.
Robert Forsberg springer genom korridoren till sitt kontor med telefonen tryckt mot örat.
 
– Man måste se till verkligheten, därför tycker jag att allmännyttan i Kalix är för liten, säger socialdemokraten Forsberg, och sjunker smått andfådd ner i kommunalrådsstolen.
 
Det är Robert Forsberg ensam om att tycka. Enligt den undersökning Hem & Hyra gjort anser hälften av Norrlands kommunalråd att allmännyttan, de kommunala bostadsbolagen, har för stor andel av lägenhetsmarknaden i respektive kommun.
 
Undersökningen visar inte någon skillnad mellan vilket parti kommunalråden tillhör. Bara centerpartiet verkar ha en klar linje där sju av totalt åtta kommunalråd anser att allmännyttan är för stor.
Bland de socialdemokratiska råden tycker en tredjedel att allmännyttan bör minska.
 
Robert Forsberg går dock mot strömmen och vill bygga ännu fler hyresrätter i allmännyttan.
 
– Det är väl inget konstigt med det. Här i Kalix finns det helt enkelt ingen marknad för att bygga bostadsrätter eller villor. Villapriserna är låga och ingen skulle vara beredd att betala för nybyggda bostadsrätter. Samtidigt behöver vi fler lägenheter.
 
Bland moderaterna anser två av fyra att allmännyttan är för stor i deras kommuner. Ingemar Nyman, moderat råd i Bjurholm, Västerbotten, anser att allmännyttan är lagom, men tvingas ändå att bygga ut den.
 
– Här har vi ett gruvsamt problem. Alla lägenheter är uthyrda och vi har en kö. Vi behöver bygga, men det är svårt eftersom vi inte kan få täckning för våra kostnader via hyrorna. Det är orealistiskt att tro att privata initiativ skulle bygga nya hyreslägenheter. Det innebär för stora ekonomiska risker, säger Nyman.
Ingemar Nyman skulle gärna ha sålt ut delar av allmännyttan, men marknaden finns inte. Robert Forsberg i Kalix umgås över huvudtaget inte med den tanken.
 
Hem & Hyras undersökning visar dock att en tredjedel av kommunalråden i Norrland redan medverkat till att sälja ut delar av allmännyttan.
 
I Sundsvall har exempelvis kommunägda Mitthem sålt nära hälften av lägenheterna och koncentrerat sig till centrala stan.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.