HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen plockar pengar ur Öbo

Örebro Kommunledningens budget för 2014 föreslår en vinstöverföring på 11 miljoner kronor från Öbo. En utdelning som motsvarar en höjning av hyran med närmare en procent.

De tre partierna Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna har budgeterat en extra utdelning från Örebrobostäder med elva miljoner kronor för år 2014.

Det är den nu några år gamla lagen om allmännyttiga bostadsföretag som möjliggör den extra utdelningen, utöver en förväntad aktieutdelning på runt två miljoner kronor för 2014.

Läs ocksåJobbet hos hyresvärden är deras nyckel in i samhället

Pengarna ska kunna överföras för att användas till bostadssociala ändamål – som i lagtexten preciseras som åtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller ”tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”.

Men i Örebro är ska pengarna ska användas till att finansiera kommunens driftskostnader för konstgräsplanen i Vivalla, Tegelbruket, Brickebackens IP samt till ”sommaraktiviteter i de stora bostadsområdena”.

I budgeten skriver partierna att utdelningen ska tas från pengar som kommer från Öbo-lokalers vinst. Den ligger enligt Öbo på cirka 18 miljoner.

Läs ocksåKommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer”

Problemet är bara att Öbo inte har en tillräckligt renodlad budget som bara gäller bostäder:

– Vi har aldrig haft den uppdelningen där lokaler, studentbostäder och vanliga bostäder är separerade. De argumenterar för att det är från lokalerna de tar utdelningen. Men eftersom allt ligger tillsammans har egentligen vinsterna subventionerat bostäderna och hållit nere hyrorna vid förhandlingar tidigare, säger Björn Forsberg som är ekonomichef på Öbo.

Hur mycket motsvarar 11 miljoner i hyresförhandlingarna?

Läs ocksåKonflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

– Vi brukar räkna med att 12-13 miljoner är ungefär en procent på hyran.

Så 11 miljoners utdelning motsvarar ungefär en procents hyreshöjning?

– Ja, om man uttrycker det på det sättet är det ju så.

Läs kommunalrådets kommentarer här.

Läs också Slipper värdens hyreskrav på över 10 000 kronor Så kan coronapandemin påverka din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.