Annons

Kommunen plockar ut 30 miljoner kronor av MKB:s vinst

Malmö Kommunala bostadsbolaget MKB gör en ny rekordvinst i år på 200 miljoner kronor före skatt. Kommunstyrelsen förväntas klubba igenom ett vinstuttag på 30 miljoner kronor i dag.

För rekordvinsten hade MKB tänkt satsa på underhåll och ytterligare byggande men nu tar kommunen en femtedel av vinsten efter skatt. Pengarna ska gå till att täcka kommunens skenande kostnader för hemlösheten, skriver tidningen City idag. I fjor landade kommunens kostnader för olika akuta boendelösningar för hemlösa på 177 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen är kritisk till vinstuttaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är naturligtvis skattekollektivet som ska stå för insatser riktade mot hemlöshet, inte MKB:s hyresgäster. Samtidigt uppfattar jag det här som en knäpp på näsan från ägarna. MKB har inte fullgjort sitt uppdrag gentemot ägarna, vilket är att bygga och det rätt pinsamt, säger Christina Wessling.

När politikerna i Eslövs kommun föreslog ett vinstuttag på 20 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget där startade Hyresgästföreningen en kampanj med lokalt kampanjkontor, protestlistor och politikermöten. Man protesterade framför allt mot att hyresgästerna dubbelbeskattades. Där lyckades Hyresgästföreningen förmå kommunen att banta uttaget till hälften. I Malmö planerar Hyresgästföreningen i dagsläget inga andra aktiviteter än det pressmeddelande som skickats under dagen. Men Bo Nilsson, regionordförande, säger till Hem & Hyra att man ska diskutera frågan med de ordföranden som finns för Hyresgästföreningens tre Malmöföreningar.

– I nuläget har vi inte planerat något annat. Men frågan kommer att fortsätta att tas upp i den bostadspolitiska debatten. Vi ska diskutera det med ordföringarna så får vi se vad de säger.

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Hem & Hyra har förgäves försökt nå Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, för en kommentar.

Nuvarande lagstiftning medger att Malmö stad har möjlighet att av vinsten i MKB ta ut pengar ”inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar, som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer där kommunen har ett särskilt ansvar.”

Läs hela förslaget om vinstuttag från MKB i filen i högerspalten.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Läs mer:

Ny rekordvinst från MKB

Annons

Politiker backar – halverar vinstuttaget från Ebo

 

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.