HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kommunen plockar ut 30 miljoner kronor av MKB:s vinst

Malmö Kommunala bostadsbolaget MKB gör en ny rekordvinst i år på 200 miljoner kronor före skatt. Kommunstyrelsen förväntas klubba igenom ett vinstuttag på 30 miljoner kronor i dag.

För rekordvinsten hade MKB tänkt satsa på underhåll och ytterligare byggande men nu tar kommunen en femtedel av vinsten efter skatt. Pengarna ska gå till att täcka kommunens skenande kostnader för hemlösheten, skriver tidningen City idag. I fjor landade kommunens kostnader för olika akuta boendelösningar för hemlösa på 177 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen är kritisk till vinstuttaget.

Läs ocksåRökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

– Det är naturligtvis skattekollektivet som ska stå för insatser riktade mot hemlöshet, inte MKB:s hyresgäster. Samtidigt uppfattar jag det här som en knäpp på näsan från ägarna. MKB har inte fullgjort sitt uppdrag gentemot ägarna, vilket är att bygga och det rätt pinsamt, säger Christina Wessling.

När politikerna i Eslövs kommun föreslog ett vinstuttag på 20 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget där startade Hyresgästföreningen en kampanj med lokalt kampanjkontor, protestlistor och politikermöten. Man protesterade framför allt mot att hyresgästerna dubbelbeskattades. Där lyckades Hyresgästföreningen förmå kommunen att banta uttaget till hälften. I Malmö planerar Hyresgästföreningen i dagsläget inga andra aktiviteter än det pressmeddelande som skickats under dagen. Men Bo Nilsson, regionordförande, säger till Hem & Hyra att man ska diskutera frågan med de ordföranden som finns för Hyresgästföreningens tre Malmöföreningar.

– I nuläget har vi inte planerat något annat. Men frågan kommer att fortsätta att tas upp i den bostadspolitiska debatten. Vi ska diskutera det med ordföringarna så får vi se vad de säger.

Annons
Läs ocksåRekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat utFörbjudet att röka

Hem & Hyra har förgäves försökt nå Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, för en kommentar.

Nuvarande lagstiftning medger att Malmö stad har möjlighet att av vinsten i MKB ta ut pengar ”inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar, som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer där kommunen har ett särskilt ansvar.”

Läs hela förslaget om vinstuttag från MKB i filen i högerspalten.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Läs mer:

Ny rekordvinst från MKB

Annons

Politiker backar – halverar vinstuttaget från Ebo

 

Läs också Efter utbetalningar på nära en halv miljard kronor - nu stoppas vinstuttagen Bodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.