Annons

Kommunen stänger boende – hyresgäster tvingas flytta

Örsundsbro Enköpings kommun stänger Ekgården i Örsundsbro med motiveringen att fastigheten är obeboelig. Ett 30-tal hyresgäster tvingas nu med kort varsel hitta annat boende.

En av dem som tvingas flytta är Caroline Berglund, som bor i en lägenhet med sambo, femårig dotter och hund.
Hon är upprörd över beskedet.

–Hela tillvaron vänds upp och ned. Det är en för jävlig situation. Jag trodde kommunen hade en plan för oss, men de har inget annat att erbjuda, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Caroline Berglund har tur, från den 15 november har hon och familjen kontrakt på ett radhus hos EHB  i Örsundsbro. Fram till dess har de möjlighet att bo hos hennes föräldrar.

–Men det var bara en tillfällighet att vi tackade ja till lägenheten. Annars vet jag inte vad vi hade tagit oss till.

Kommunen har sedan en tid utrett boendemiljön på Ekgården, ett ombyggt före detta äldreboende i Örsundsbro.  Slutsatsen är att miljön är obeboelig och att hyresgästerna inte kan stanna kvar.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

–Det finns så pass stora brister att Ekgården inte en fungerande miljö att bo i, säger Anders Rydal, miljöavdelningschef på miljöförvaltningen i Enköping.

Bland annat är fastigheten brandfarlig och saknar ventilation. Det är också hål i taket, problem med fukt och mögel och vatten som inte håller rätt temperatur.
Enligt Anders Rydal är inget beslut fattat än, men han räknar med att de totalt cirka 30 hyresgästerna kommer att behöva flytta senast om en månad.
Tidigast i morgon eller i början på nästa vecka kommer man att gå ut med information till de boende.

Är det inte lite kort varsel till hyresgästerna?

–Nu är det inte klart än hur beslutet kommer att utformas. Men det är klart att det ställer till det för hyresgästerna. Men det inte något lämpligt boende och jag tror att hur vi än gör kommer det att upplevas som kort varsel, säger Anders Rydal.

Under veckan har representanter från socialförvaltningen gått runt och informerat barnfamiljer på Ekgården om vad som är på gång, däribland Caroline Berglund.
Hyresgästföreningen är kritisk till kommunens agerande.
–Vi tycker att kommunen kunde ha gjort mer tidigare, vi har ju förvarnat dem flera gånger om att en akut situation kan uppstå för hyresgästerna, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Problemen med Ekgården har varit kända länge. I mars fråntogs den dåvarande ägaren Jan Palm förvaltningen enligt ett beslut från hyresnämnden. Ny förvaltare blev istället Fastighetsägarna MittNord. Redan 2007 beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning men efter att Jan Palm fått ordning på sin ekonomi fick han tillbaka ansvaret för fastigheten igen.

Läs också http://www.hemhyra.se:8080/uppsala/tvangsforvaltning-ekgarden

Annons

http://www.hemhyra.se/uppsala/svart-hitta-tvangsforvaltare

http://www.hemhyra.se/uppsala/hyresgastforeningen-begar-tvangsforvaltning-av-ekgarden

 

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.