Annons

Kommuner struntar i hyresgästernas ventilation

Stockholm Flera kommuner kontrollerar inte att bostadsbolagen ser till att hyresgästerna har en bra ventilation. Det visar en genomgång som Hem & Hyra har gjort.

​– Väldigt få kommuner i länet arbetar aktivt för att det görs en ventilationskontroll i tid, säger Olle Niveus, ordförande i Funkis som de som utför ventilationskontroller.

Flera tjänstemän i Stockholms läns kommuner bekräftar att de inte prioriterar ventilationstillsynen och därmed de boendes inomhusmiljö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har inte en susning om hur många av Stockholms stads fastighetsägare som har gjort en ventilationskontroll, säger Kjell Skavstad, samordnare för tillsynen av ventilationskontrollen i Stockholm stad.

Annons

Men hur ser du på ert tillsynsansvar?
– Vi sköter inte tillsynen eftersom vi inte har några resurser. Vi registrerar att det kommit in ett ventilationsprotokoll men vi vet inte hur många fastigheter som har en godkänd ventilation, säger han.

Hur många fastigheter skulle du uppskatta har en godkänd ventilation i Stockholm stad?
– Ungefär hälften av fastigheterna. De stora fastighetsägarna har hyfsad koll på det hela, säger han.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Varför sköter ni inte tillsynen?
– Tidigare tog vi betalt några hundralappar per ventilationskontroll för att administrera systemet med ventilationsprotokoll men en dom på 90-talet fastslog att vi inte fick ta betalt av fastighetsägarna längre och då la vi i princip ner tillsynen.

Annons

Avsaknaden av tillsyn leder i vissa fall till att hyresvärdar struntar i att kontrollera eller åtgärda en dålig ventilation. Många hyresvärdar skickar inte heller in besiktningsprotokollet till kommunen.
– Det är pinsamt men vi hinner inte kontrollera hyresvärdarna. Vi prioriterar bygglov som är bra för kommunens ekonomi, säger Tord Berglund, byggnadsinspektör på Botkyrka kommun.

En titt i arkivet på Botkyrka kommun avslöjar att många hyresvärdar inte skickat in protokoll de senaste tio åren. Hyresgästen Taina Mattilla i Norsborg är kritisk till att det inte går att få tag på ventilationsprotokollen hos kommunen. Vissa trappuppgångar i området saknar också det intyg som visar om ventilationen är kontrollerad.
–Jag och flera andra känner oss ofta tunga i huvudet och ville se om ventilationen var bra men det gick inte, säger hon.
 
Enligt Ronny Fridell på Botkyrkabyggen har de flesta av bolagets hus godkänd ventilation.
–Men vi har gjort fel när vi inte skickat in protokoll till kommunen och satt upp intyg och det ska vi rätta till, säger han.

Fakta: Så här kollar du om ditt hus är godkänt


När ventilationen är kontrollerad är hyresvärden skyldig att sätta upp ett intyg i trappuppgången.
Byggnadsägaren måste också skicka in en kopia på ventilationsprotokollet till kommunens byggnadsnämnd.
Protokollet är en allmän handling som alla kan begära ut. Men en genomförd ventilationskontroll betyder inte att alla boende har en bra ventilation, luftflödet kontrolleras bara i två av tio lägenheter.Av de flerbostadshus i länet som genomfört en energideklaration hade 37 procent inte en godkänd ventilation.

Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Ventilationen knäckte Cecilia – fick ha öppna fönster hela vintern Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Fackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.