Annons

Konflikt om död häst löstes i tingsrätten

Uppsala 54 000 kronor. Så mycket ville en hyresvärd ha i skadestånd av en hyresgäst efter att en häst hade begravts på tomten. I går möttes hyresvärden och hyresgästen i tingsrätten.

Det var för ett par år sedan som en serie olyckliga händelser ledde fram till beslutet att begrava hästen på mark som hyresgästen hyrde. Allt började med att hästen avlivades efter att ha skadat benet. Försök gjordes sedan att frakta bort den döda hästen, men misslyckades då traktorn körde fast i den sanka marken. Därför begravde man hästen på ort och ställe.

Fastighetsägaren hade dock inte tillfrågats och han gick senare till hyresnämnden för att få hyresgästen uppsagd. Hyresgästen fick bo kvar, men hyresnämnden kom fram till att det var hyresgästens ansvar att ”hästen tas upp från sankmarken och sedan hanteras på erforderligt sätt”. Fastighetsägaren valde sedan att ta ärendet vidare till Uppsala tingsrätt, och på torsdagen möttes parterna i domstolen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden hade begärt ett skadestånd på sammanlagt 54 000 kronor, för att frakta bort hästen, för förstörelse av ”tomt, betesmark och träd” och för att borra en ny brunn, då han ansåg att den döda hästen hade förorenat en damm med källvatten i sådan omfattning att det var nödvändigt. Men efter att hyresgästen, som företräddes juridiskt av Hyresgästföreningen, hade lagt fram sina argument kom hyresgästen och fastighetsägaren i en förlikning överens om att hyresgästen ska betala en betydligt lägre summa – 15 000 kronor. 

Annons
Läs också Anmälde inte adressändring i tid – får böta 3 500 kronor Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000 Det regnade in i sovrummet – hyresgäst får nära 90 000 kronor i ersättning Sophämtning - ett riktigt hästjobb för Linda Hon slarvade med hyran i tio år - lyckades ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.