HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Konkurrensverket kräver Östersundshem på fem miljoner

Östersund Östersundshem är i onåd för att ha köpt 100 Attefallshus utan lagenlig upphandling. Konkurrensverket vill nu att förvaltningsrätten beslutar om fem miljoner i böter.
Attefallshusen som köptes in var ursprungligen tänkta att rymma endast nyanlända. Efter att flyktingströmmen avtagit har det varit svårt att få husen uthyrda och erbjuds nu även till studenter och ungdomar och kallas numera för Innanförskapshem.

Konkurrensverket (KKV) anser att kommunala Östersundshem gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling när ett stort antal så kallade Attefallshus köptes in förra vintern.

Myndigheten vänder sig nu till förvaltningsrätten i Härnösand med kravet att Östersundshem ska få betala fem miljoner kronor i böter.

Läs ocksåMånga frågetecken kring Östersundshems Attefallshus

Östersundshem tecknade i februari 2016 ett avtal med Pilgrimstahus om köp av 100 Attefallshus. Avtalet innehöll en option om köp av ytterligare 50 hus och var, enligt Konkurrensverket, värt drygt 80 miljoner kronor.

Syftet med affären var att åtgärda bristen på bostäder för nyanlända. Men saken var inte tillräckligt brådskande för att direktupphandling skulle vara tillåten, anser verket.

Annons

– Det är endast i vissa undantagsfall det är möjligt att hänvisa till så kallad synnerlig brådska och därmed gå förbi upphandlingsreglerna, säger Karin Lunning, tillförordnad generaldirektör för Konkurrensverket, enligt ett pressmeddelande.

Läs ocksåÖstersundshem svarar Konkurrensverket

Trots Östersundshems försök att i flera yttranden påvisa brister i KKV:s underlag har KKV beslutat att driva fallet vidare i förvaltningsrätten.

Östersundshems vd Daniel Kindberg anser ändå att han har lagen på sin sida och att KKV endast driver processen för att få ett rättsligt prejudikat.
– Vi är helt säkra på att vi har handlat i enlighet med gällande svensk lag och europeisk rätt, och den frågan kommer vi att driva så högt upp i rättssystemet det bara går, säger Östersundshems vd, Daniel Kindberg.

Annons

Han menar att det fanns ett juridiskt underlag från bostadsbolagets advokatbyrå som konstaterade att direktupphandlingen följde såväl svensk som europeisk lagstiftning.
– Vi utgår från att Konkurrensverket vill driva detta för att få till stånd ett prejudicerande fall. Vi välkomnar en granskning, även om vi anser att Konkurrensverkets underlag till vissa delar är bristfälligt, säger Daniel Kindberg.

Läs ocksåFler attefallshus på gång i Östersund

Det har aldrig funnits någon osäkerhet i styrelsen kring beslutet om en etablering av Attefallshusen i Östersunds kommun, enligt Kindberg.
-Vi har hela tiden känt oss trygga i det faktum att vi genomfört upphandlingen utifrån korrekta grunder, och det gör vi fortfarande, avslutar vd Daniel Kindberg.

Fakta: Attefallshusen

Av Östersundshem kallade Innanförskapshem.
Erbjuds till nyanlända som fått uppehållstillstånd (men inte kommunplacering), ungdomar och studenter.

Hyra: 5500 kr/mån inkl. varmvatten, el och bredband.

Boyta: 25 kvm (plus ett sovloft med låg takhöjd.) Det finns även en utvändig altan.
Max tre personer i ett hus, undantag kan medges för familjer med fler egna barn. Tillstånd för utökat antal boende lämnas av hyresvärd efter särskild prövning. Dock max fem personer totalt.

Om hyresgästen under de första 6 månaderna levt upp till Östersundshems riktlinjer gällande Attefallshusen kan hyresavtalet förlängas med 6 månader åt gången men som längst fem år.

Under hyresperioden ställs krav på att du som hyresgäst är registrerad i Östersundshems bostadskö och aktivt söker permanent boende, minst en lägenhet per kvartal.

Andrahandsuthyrning: Du har ej rätt att hyra ut lägenheten till andra eller låta någon annan skriva sig på din adress.

100 Attefallshus har byggts av Pilgrimstahus. Inköpskostnaden cirka 670 000 kronor styck, varav 435 000 kronor är för själva huset och bygget. Resten för inventarier, material och värmepump.
Planen är att 6-8 stycken hus ska ställas upp på varje område.I dagsläget har knappt hälften ställts upp och iordningställts.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"
Länkar Många frågetecken kring Attefallshusen Östersundshem svarar Konkurrensverket Fler attefallshus snart på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.