Annons

Kontraktet kan dröja ett årtionde

Halland Hallänningar får vänta allt längre på att få en lägenhet. Det visar Hem & Hyras granskning. I Halmstad och Varberg är väntetiden upp till 11 år.
Foto: Gry Ellebjerg/TT Nyhetsbyrån
Snittid för att få en bostad är hos: HFAB: 10,5 år, FABO: 4-5 år, Laholmshem: 2 år, Varbergsbostäder: 11,5 år, Hyltebostäder: 3 år eller mer, Eksta, Kungsbacka: Ingen uppgift.

Från år 2016 till år 2018 har bostadskön i Halland minskat med 41 procent, från 153 906 till 90 106 personer. Det visar Hem & Hyras granskning. Men de olika kommunerna skiljer sig åt. I Hylte, Laholm och Falkenberg har bostadsköerna ökat. Samtidigt har de minskat dramatiskt i Halmstad och Varberg.

Dzejna Seta är marknadschef vid Varbergsbostäder. Hon förklarar de sjunkande kösiffrorna med att bolaget har ändrat hur de räknar.
2016 hade de 50 000 personer som registrerat sig i bostadssystemet, men de var inte nödvändigtvis bostadssökande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De som har sökt bostad under året, är de som vi anser står i kö till en lägenhet då de visar hur många som har ett faktiskt behov av en bostad i dag. Det antalet är
7 000 personer, säger Dzejna Seta.

Trots minskningen har snittiden som det tar att få en bostad hos Varbergsbostäder ökat från 10 år till 11,5 år.
2016 hade det kommunala bostadsbolaget i Halmstad 85 000 personer i sin bostadskö och det tog i snitt 8 år att få en lägenhet. Nu har bostadskön minskat med 25 000 personer samtidigt som snittiden för att få en lägenhet har ökat med 2,5 år.

Annons

Ulf Nilsson är affärsutvecklings- och kommunikationschef vid HFAB. Han säger att orsaken till att kösiffrorna har minskat är ändrade rutiner i ansökningssystemet.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Vi har infört ett aktivitetskrav där vi kräver att människor går in och bekräftar att de vill stå kvar i kön och uppdaterar sina uppgifter. Detta gjorde att ett antal människor valde att inte aktivera sin köplats, säger Ulf Nilsson.

– Vi är medvetna om att det finns en bostadsbrist och vi jobbar allt vi kan för att få fram nya bostäder.

Annons

I Hylte, Falkenberg och Laholm har bostadsköerna ökat. I Hylte med 46 procent sedan 2016. Enligt Hyltebostäders ekonomichef, Lars Rosén, beror det på den stora inflyttningen kommunen haft under de senaste åren. Även snittiden för att få en lägenhet har mer än dubblerats  från 1,3 år till 3 år.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Läs om hur svårt det var för Hanadi Diyab att hitta lägenhet till sin mamma här.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.