Annons

Kraftig hyreshöjning i Kiruna

Kiruna Hyrorna i Kirunabostäder AB höjs återigen. Bolaget kräver 22 kronor per kvadratmeter för ökade värmekostnader. – Men så mycket kommer de inte att få, menar Sten Fors Hyresgästföreningen.
Den milda vintern har gjort att det kommunala värmeverksbolaget inte sålt tillräckligt med värme i vinter. Det är en av orsakerna till att bolagets styrelse beslutat att höja taxorna för fjärrvärmen från och med första maj. Vintertaxan höjs med nära 27 procent.
 
Höjningen drabbar Kirunabostäder AB hårt.
 
– Bara under november och december i år ökar våra kostnader med 1,4 miljoner på grund av detta, säger Kirunabostäders vd Tomas Eriksson.
 
Pengarna tas nu från Kirunabostäders hyresgäster. KBAB vill höja hyrorna med 22 kronor per kvadratmeter från och med 1 juli. För en trea på 75 kvadratmeter skulle det innebära en höjning på 138 kronor per månad.
 
– Vi har inget annat val än att höja hyrorna. Alternativet för oss är att gå med förlust med bolaget och det vill inte ägaren. Minska underhållet är också uteslutet. Underhållet är redan kraftigt undersatt, det går inte att minska det mer, det är inte sunt ur företagsperspektiv och för hyresgästerna skulle det vara en katastrof, säger Tomas Eriksson.
 
Hyreshöjningen ska täcka Kirunabostäders värmekostnader under november och december i år. För 2009 blir det nya förhandlingar.
 
– Visst finns det skäl för att hyrorna måste höjas på grund av värmekostnaderna, men 22 kronor är för mycket, resonerar Sten Fors, Hyresgästföreningen.
 
Hyresgästföreningen och Kirunabostäder förhandlar nu om den kommande höjningen.
 
– Det bästa för vår del hade varit att omförhandla hela budgeten, då kunde man ha dragit in på annat. Nu blir det enbart en förhandling om värmekostnaderna.
 
Sten Fors menar att Kirunabostäder redan har mycket höga uppvärmningskostnader jämfört med andra bostadsbolag.
 
– De ligger på 200 kronor per kvadratmeter jämfört med till exempel Luleå som ligger på 80. Ett annat problem är att Kirunabostäder hyr ut en hel del lokaler. Där kan man inte höja hyrorna utan kontrakten är indexreglerade. Det blir alltså så att hyresgästerna får betala de ökade värmekostnaderna även för lokalerna.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.