Annons

Kraftig ökning av vräkningar och störningar

Jönköping Fler hyresgäster i Jönköping blir uppsagda och fler hyresgäster blir störda av sina grannar. Juristerna på Hyresgästföreningen menar att ökningen beror på en hårdare bostadsmarknad till följd av bostadsbristen.
Antalet störningsärenden har ökat sedan 2015.

 

Nya nationella siffror från Hyresgästföreningen visar att både uppsägningar och störningar har blivit allt vanligare ärenden när medlemmar ringer in till föreningens jurister för att få hjälp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har märkt att klimatet på bostadsmarknaden har blivit hårdare. Hyresvärdarna vet att de enkelt kan få nya hyresgäster och många hyresgäster är rädda för att bli uppsagda. Bostadsbristen gör också att man tränger ihop sig och trångboddheten kan leda till att grannar känner att de blir störda, säger P-G Nyström, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons

I Hyresgästföreningen Region Sydost ingår Östergötland, Jönköpings län, Kalmar län, Blekinge, Kronoberg och Gotland. Här har man undersökt antalet ärenden som rör störning och uppsägningen under åren 2015 till 2017. Från 2015 har antalet uppsägningsärenden ökat med 48 procent och antalet störningsärenden har ökat med 44 procent. Ökningarna gäller hela regionen.

Malene Loewe, jurist på Hyresgästföreningen i Jönköping, bekräftar bilden.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det stämmer att det har skett en markant ökning. Det finns många olika orsaker till det ökade antalet uppsägningar. De orsakerna visar sig dock inte i statistiken.

Annons

Störningarna kan handla om allt från barn som leker till grannar som inte kommer överens. En hyresgäst har i normala fall besittningsskydd, vilket innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar i sin bostad och att det krävs sakliga skäl för att bli uppsagd. Man kan bli uppsagd på grund av att man stört grannarna, men det är relativt ovanligt eftersom det krävs tydliga bevis för störningarna.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.