HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kraftig ökning av vräkningar och störningar

Jönköping Fler hyresgäster i Jönköping blir uppsagda och fler hyresgäster blir störda av sina grannar. Juristerna på Hyresgästföreningen menar att ökningen beror på en hårdare bostadsmarknad till följd av bostadsbristen.
Antalet störningsärenden har ökat sedan 2015.

 

Nya nationella siffror från Hyresgästföreningen visar att både uppsägningar och störningar har blivit allt vanligare ärenden när medlemmar ringer in till föreningens jurister för att få hjälp.

Läs ocksåByggfusk försenade 178 kommunala hyresrätterNybyggt men fortfarande tomt. Upplands-Brohus 178 lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen har varit färdiga i över ett år.

– Vi har märkt att klimatet på bostadsmarknaden har blivit hårdare. Hyresvärdarna vet att de enkelt kan få nya hyresgäster och många hyresgäster är rädda för att bli uppsagda. Bostadsbristen gör också att man tränger ihop sig och trångboddheten kan leda till att grannar känner att de blir störda, säger P-G Nyström, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

I Hyresgästföreningen Region Sydost ingår Östergötland, Jönköpings län, Kalmar län, Blekinge, Kronoberg och Gotland. Här har man undersökt antalet ärenden som rör störning och uppsägningen under åren 2015 till 2017. Från 2015 har antalet uppsägningsärenden ökat med 48 procent och antalet störningsärenden har ökat med 44 procent. Ökningarna gäller hela regionen.

Malene Loewe, jurist på Hyresgästföreningen i Jönköping, bekräftar bilden.

Läs ocksåSeniorboende startar lokal föreningen i Vetlanda

– Det stämmer att det har skett en markant ökning. Det finns många olika orsaker till det ökade antalet uppsägningar. De orsakerna visar sig dock inte i statistiken.

Störningarna kan handla om allt från barn som leker till grannar som inte kommer överens. En hyresgäst har i normala fall besittningsskydd, vilket innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar i sin bostad och att det krävs sakliga skäl för att bli uppsagd. Man kan bli uppsagd på grund av att man stört grannarna, men det är relativt ovanligt eftersom det krävs tydliga bevis för störningarna.

Läs också Hundratals fick lämna sina hem vid storbrand i Skövde Rev kontrakt när hon ryckte upp häck Medlemstappet som en uddamålsförlust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.