HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krafttag mot svart uthyrning

Göteborg Västsvenska värdar har börjat jaga olagliga andrahandskontrakt. På ett år har kommunala Bostadsbolaget i Göteborg fått loss fler lägenheter än vad de byggt nya.

Tipsen kommer från grannar och fastighetsskötare: en märklig namnlapp på dörren, ovanligt mycket spring i trapphuset. Små avvikelser i vardagen.

Men ofta blir tipsen liggande. Att skaffa bevis på att någon hyr ut sin lägenhet svart tar tid, och är något få värdar hittills har valt att prioritera.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Bostadsbolaget tänkte annorlunda. För drygt ett år sedan lade den kommunala hyresvärden ut granskningsarbetet på två heltidsanställda jurister hos systerbolaget Störningsjouren.

Resultatet är slående. Närmare 120 lägenheter har blivit lediga. Ytterligare ett 50-tal fall är under utredning.

– Vi har fått loss fler kontrakt än vad vi har byggt lägenheter det senaste året. De går till människor som står i kö, och som får en trygg vardag. Moraliskt sett känns det jättebra, säger Bostadsbolagets uthyrningschef Elisabet Sandberg.

Läs ocksåSkånepolis inför rätta för adressfusk – hyresvärden misstänkte svartuthyrning i Stockholms innerstadPolis med hyreskontrakt

Bevisen samlas huvudsakligen in vid datorn, från källor som exempelvis folkbokföringen och Facebook. Men bara ett tiotal fall har behövt gå så långt som till domstol.

Annons

– Folk säger upp sig självmant. De vet att de gör fel, säger Elisabet Sandberg.

I några fall har Bostadsbolaget erbjudit andrahandshyresgästerna som hyrt olagligt ett halvårs extra uppsägningstid. Då har det gällt barnfamiljer som annars hade ställts på bar backe. Men den skärpta tonen är nödvändig för att hålla bostadsmarknaden frisk, tror Elisabet Sandberg.

Läs ocksåOckupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.

– Ju mer vi jobbar med detta, desto mer får vi in. Vi skulle ha gjort så här tidigare. Men det är lätt att vara efterklok.

Även Familjebostäder har nyligen börjat använda samma metod, och Poseidon startar i februari. Men än så länge är det ovanligt att västsvenska hyresvärdar satsar så systematiskt.

– Vi vet att det förekommer i våra områden, i vissa mer än andra, och det är ett stort problem. Men vi hinner inte jobba aktivt med det i så stor utsträckning som vi borde, säger fastighetschef Ann-Catrin Dryselius på Stena Fastigheter Göteborg.

Annons

Inte heller Balder jobbar aktivt med frågan om svarta andrahandskontrakt.

– Vi har inte uppmärksammat någon stor volym, säger förvaltningscontroller Helena Axelsson. Men det är klart, med dagens bostadsbrist finns det en olovlig andrahandsmarknad. Man släpper inte gärna en lägenhet eftersom det är så svårt att få tag i ett nytt kontrakt.

Under förra året bedömde Hyres- och arrendenämnden i Göteborg 52 misstänkta svartuthyrningar i Västsverige. 40 av dessa kontrakt sades upp.

Fakta: Hyra ut i andra hand – det här gäller:
  • Du behöver värdens tillstånd.
  • Får du inte det kan du be hyresnämnden pröva saken.
  • Ofta godkänns uthyrning för studier eller tillfälligt arbete på annan ort, längre utlandsvistelse eller för att prova att vara sambo.
  • Här hittar du fler råd från Hyresgästföreningen.
Läs också Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt Hyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.