Annons

Krångligt regelverk ger kommunen huvudbry

Lilla Edet ​Reglerna kring bostadsanpassningsbidrag är snåriga. Det tycker Alf Thor, plan- och byggchef i Lilla Edet som handlagt Rolf Bromans ansökan. – Det är inte ovanligt att beslut överklagas. Vi håller domstolarna sysselsatta, säger han.
Kommunen avslog Rolf Bromans begäran om bostadsanpassning i maj i år. Enligt miljö- och byggnämndens bedömning har han inte gjort tillräckligt omfattande försök att finna en bostad som inte kräver åtgärder.
Det faktum att Rolf Broman tidigare beviljats bidrag till anpassning eller skälen till varför han flyttade från huset har inte prövats.
– Det är inget som vi ska lägga oss i. Kommunen prövar explicit frågan om han har rätt till bostadsanpassningsbidrag, säger Alf Thor.

För att ha rätt till dyra åtgärder vid byte av bostad måste man enligt lagen om bostadsanpassning ha särskilda skäl, till exempel att man behöver bo nära en vårdinrättning.
Man kan också få bidrag vid flytt om man trots omfattande försök inte lyckats hitta en lämplig anpassad bostad.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Någon exakt beräkning av kostnaderna Rolfs begäran har kommunen inte gjort, men Alf Thor uppskattar att rampen och den fjärrstyrda dörren skulle kunna hamna på upp mot 30 000 kronor.
Det finns ingen absolut gräns för vad som kan anses som ”kostnadskrävande”, men i en tidigare dom i kammarrätten räckte det med 25 000 kronor.

En rättsprocess kan dra ut rejält på tiden. Under tiden sitter Rolf Broman med begränsad rörlighet i sin bostad.

Annons
Måste han flytta för att kunna röra sig obehindrat utomhus?
– Det varken kan, bör eller ska jag lägga mig i. Jag kan bara konstatera att ärendet nu är överlämnat till länsrätten, som får bedöma om han haft särskilda skäl att flytta till lägenheten, säger Alf Thor.

Läs också Bostadsbolag töms på miljoner Nej till sänkt hyra i Halmstad – HFAB vill istället höja Bostadsbolag töms på miljardbelopp Bäckeforsborna gick man ur huse Rikshem köper äldreboenden i Knivsta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.