HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krav på höjda hyror i region Aros-Gävle

Gävleborg Fyra kommunala bostadsbolag i region Aros-Gävle har lämnat in sina yrkanden på hyreshöjningar till Hyresgästföreningen – i Västerås, Norrtälje, Sandviken och Gävle.
Foto: Lena Mattsson
Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att de yrkanden på hyreshöjningar som kommit in hittills är höga.

Gavlegårdarna och Sandvikenhus vill höja med 4 procent vardera 2020. Roslagsbostäder i Norrtälje begär en höjning på 3,5 procent och Mimer i Västerås yrkar på 3,4 procent för nästa år.

Förhandlingarna ligger bara i startgroparna och i de flesta fall har parterna träffats en första gång för att göra upp om det praktiska, som att lägga upp en mötesplan. Men vad bostadsbolagen baserar sina yrkanden på är ännu inte känt för Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Vi har inte fått några underlag presenterade än, säger Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Han tycker ändå att bostadsbolagen har lagt sig högt i sina yrkanden.

-Det känns som att de tar i från tårna, säger han.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

I fjol strandade hyresförhandlingarna mellan Mimer och Hyresgästföreningen. Efter medling i den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, accepterade parterna en genomsnittlig hyresnivå på 2,61 procent.
Roslagsbostäder höjde i fjol hyrorna med 1,5 procent, Gavlegårdarna med två och Sandvikenhus med 1,85 procent.

Läs också Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.