Annons

Krav på höjda hyror i region Aros-Gävle

Gävleborg Fyra kommunala bostadsbolag i region Aros-Gävle har lämnat in sina yrkanden på hyreshöjningar till Hyresgästföreningen – i Västerås, Norrtälje, Sandviken och Gävle.
Foto: Lena Mattsson
Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att de yrkanden på hyreshöjningar som kommit in hittills är höga.

Gavlegårdarna och Sandvikenhus vill höja med 4 procent vardera 2020. Roslagsbostäder i Norrtälje begär en höjning på 3,5 procent och Mimer i Västerås yrkar på 3,4 procent för nästa år.

Förhandlingarna ligger bara i startgroparna och i de flesta fall har parterna träffats en första gång för att göra upp om det praktiska, som att lägga upp en mötesplan. Men vad bostadsbolagen baserar sina yrkanden på är ännu inte känt för Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har inte fått några underlag presenterade än, säger Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Annons

Han tycker ändå att bostadsbolagen har lagt sig högt i sina yrkanden.

-Det känns som att de tar i från tårna, säger han.

Annons
Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

I fjol strandade hyresförhandlingarna mellan Mimer och Hyresgästföreningen. Efter medling i den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, accepterade parterna en genomsnittlig hyresnivå på 2,61 procent.
Roslagsbostäder höjde i fjol hyrorna med 1,5 procent, Gavlegårdarna med två och Sandvikenhus med 1,85 procent.

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.