HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krav på hyreshöjning från privata värdar i Varberg

Varberg Över 2 000 hyresgäster i Varberg riskerar höjd hyra sedan Derome Förvaltning och en rad andra privata värdar krävt hyreshöjningar på upp till fem procent.

Förhandlingar om 2013 års hyror har redan inletts mellan Hyresgästföreningen och branschorganisationen Fastighetsägarna, som företräder ett flertal privata hyresvärdar i Varberg.

Störst är Derome Förvaltning, där drygt 900 Varbergsbor hyr sin bostad. Totalt omfattas närmare 2 300 lägenheter i kommunen.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

Fastighetsägarnas utgångsbud innebär ett krav på hyreshöjningar med upp till fem procent. Det motsvarar 250 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor. Hur höjningarna skulle fördelas är ännu oklart, men avsikten är att de ska gälla från årsskiftet.

Annons

De Varbergsvärdar som förhandlar via Fastighetsägarna höjde hyran senast 1 april förra året. Då fick flera tusen hyresgäster 2–3,25 procent dyrare hyra. Inför förhandlingarna hade Fastighetsägarna yrkat på samma höjning som nu, alltså upp till fem procent från och med årsskiftet.

Årets hyreskrav är identiskt med det som Fastighetsägarnas regionala gren GFR har lämnat inför motsvarande förhandlingar som pågår i Göteborgsområdet, från Kungsbacka upp till Stenungsund. Här berörs omkring 45 000 hushåll.

Annons
Läs ocksåVarbergs Bostad säljer Evelinas hem

Även Varbergs Bostad hyresförhandlar just nu med Hyresgästföreningen. Den kommunala värden har yrkat på 3,25 procents höjning. Drygt 5 100 hyresgäster berörs.

Läs också Stor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll Nya hyror klara i Varberg och Laholm Kakel blir plastmatta – då ska hyran höjas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.