Annons

Krav på rökfria bostäder i Luleå

Luleå Solen skiner. Hyresgäster sitter ute på sina balkonger och njuter. Men för astmatikern Helen Doktare börjar problemen i stället.​

​Helen Doktare är både arg och irriterad.

Annons
–Det är för jäkligt att jag som hyresgäst inte har några rättigheter när mitt hem blir inpyrt av cigarettrök. Är vi ickerökare som bor i hyresrätt mindre värda än personalen på krogen eller personalen på kontoret?
En rökfri bostad tycker inte Helen Doktare är ett orimligt krav. Hon tror inte heller att hon är ensam av att besväras av cigarettrökande grannar.
Hon berättar om hur hon kämpat för att få Hyresgästföreningen att hjälpa henne med detta.
– Först lät det som de skulle hjälpa mig genom att deponera del av hyran på grund av att jag inte kan nyttja min balkong, men sen hände det ingenting mer. Hyresgästföreningen verkar helt tandlös. Varför jobbar inte de aktivt med att hjälpa medlemmar som vill bo i en rökfria miljö?
– Det finns ingen juridisk grund till att deponera hyran eftersom det inte är olagligt att röka på balkongen, säger Magnus Söderlind, jurist på Hyresgästföreningen.
Har du besökt Doktare?
– Nej. Men även om jag gör det och känner röklukten förändras inte rättsläget. Jag kan inte kräva ett åtgärdande av hyresvärden i form av att förbjuda grannarna att röka. Personligen förstår jag hennes situation, men som jurist har jag en skyldighet att inte inleda ett rättsligt förfarande som saknar stöd, säger Söderlind.
Anders Sandberg, vd på Lulebo AB säger att det i dagsläget inte är aktuellt att införa rökfria hus.
– Vi som bolag kan inte neka en hyresgäst att röka. Det finns ingen lag som vi kan stödja vårt beslut på i sådant fall. Men om det kommer en lag kring detta skulle vi självklart tänka om, säger Sandberg.
 
Den granne vi talat med upplever inte själv något större problem med cigarettrökningen.
– Jag har då inga problem med det och jag har aldrig hört att någon klagat över att vi röker på balkongerna, säger en av grannarna.
Fakta om passiv rökning
Att regelbundet utsättas för passiv rökning ökar risken för att utveckla samma sjukdomar som hos rökare. Tobaksrök förvärrar symtomen hos människor med känsliga slemhinnor som astmatiker.
Minst 500 personer dör varje år av passiv rökning enligt Statens folkhälsoinstitut 2001.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.