HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krävde MKB på miljonbelopp – får själva betala

Malmö Hyresgästerna har haft ett hyreskrav hängande över sig och har stridit mot bostadsbolaget i flera år. Paret menade att det i själva verket var MKB som skulle betala pengar, att värden orsakat svåra sjukdomar och skadat cyklar.

Under snart tio år har paret i Malmö legat i konflikt med bostadsbolaget MKB. För fyra år sedan förlorade de sitt hyreskontrakt hos värden efter att ha låtit bli att betala hyra. Kvinnan hade även hotat bostadsbolagets personal som flyttade cyklar. Det ansåg hyresnämnden var bevisat.

Läs ocksåMalmövärdar välkomnar tuffare tag mot svartuthyrare

Sedan dess har hyresskulden varit föremål för andra komplicerade domstolsprocesser. Det handlar om drygt 83 000 kronor som MKB har försökt driva in.

Hyresgästerna har kontrat med att värden i sin tur är skyldiga dem över 4,8 miljoner kronor och har ansett att detta borde räknas in. Listan med anklagelser lång. De största posterna handlar om att hyran ska ha varit för hög och att fukt och mögel i lägenheten skulle ha orsakat svåra hälsoproblem som krävt kostsam behandling utomlands. Utöver det ett krav på ersättning för förstörd mat och cyklar som MKB:s personal skulle ha skadat när de flyttade på dem.

Men Malmö tingsrätt avslår parets motfordringar på alla punkter utom en, delar av biten som rör cyklarna. Rätten menar annars att paret inte lagt fram tillräckliga bevis eller att uppgifterna inte stämmer. De ska inte få några pengar. Enligt domen ska paret istället betala hyrorna på 83 000 kronor. Eftersom de förlorar målet ska de även stå för MKB:s rättegångskostnader på 311 000 kronor.

Läs ocksåMKB vill kasta ut hotfull balkongman

Enligt domen har paret lagt fram stora mängder bevis som varit otydliga. Slutsatsen är att processen blivit mer komplicerad än nödvändigt. Samtidigt har MKB lagt onödigt mycket arbete på det hela, anser rätten, som skriver att även detta har bidragit till den stora omfattningen av målet.

Läs också Säkerhetskonsult hjälper MKB att spana efter svartuthyrare 144 misstänkta svartuthyrningar avslöjade sedan i höstas Snabb inkasso hos Vätterhem - omdiskuterad metod

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.