Annons

Kräver frysta hyror i hela regionen

Örebro Hyresgästföreningen i region Mitt kräver frysta hyror 2015. Ska hyrorna höjas, ska det finnas väldigt tydliga skäl till det. Den gynnsamma ekonomin anges som skäl.

Hyresgästföreningen i region Mitt där Värmland, Örebro, Södermanland och Dalarnas län ingår, vill ha frysta hyror nästa år.

Anledingen är det gynnsamma ekonomiska läget med låga, nästan obefintliga räntor, deflation och varmt väder.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Våra krav gäller för alla län med utgångspunkt från den ekonomiska situation som råder i landet i dag. Sen ser det olika ut i olika bolag. Men vi som organisation måste visa tydligt var vi tycker de ska hamna någonstans. Man måste ha väldigt goda motiv och goda underlag om man ska kräva höjningar av olika slag, säger Helena Frisk som är regionordförande.

Om det ska göras undantag kan det röra kommuner som höjer taxor och avgifter eller bolag med väldigt svag ekonomi eller höga borgensavgifter från kommunerna.

Annons

-Det tror jag de inser själva att det måste vara väldigt väl underbyggt om de vill ha höjningar nästa år när läget ser ut som det gör, för jag tycker ju inte att vi tar i i överkant utan att det är fullt rimligt att begära frysta hyror nu, säger hon.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Hon tror inte att det här kommer innebära fler strandade förhandlingar.

– Jag tycker att det här är trovärdiga och relevanta krav från hyresgästerna. Och det tror jag även bolagen ser. Sen får vi se i förhandlingen hur långt i från varandra vi står, säger Helena Frisk.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Filipstad i Värmland som inte höjde hyran alls 2013, men mycket i år. Något som Hyresgästföreningen kritiserade och kallade för svajighet.

Annons
Läs ocksåKrisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk kraschHyreshus till salu

Men enligt Emmeli Wulfstrand som är teamledare på Hyresgästföreningen, finns det inte några risker för hyresgästerna att frysa hyrorna nästa år:

– Nej, jag ser ingen risk i detta. Det finns en skillnad mellan Filipstad och det vi ser nu. Vi måste se till en helhet och det ekonomiska läget i Sverige. Filipstad har brottats med dålig ekonomin för att de under tidigare år haft flera år utan några hyreshöjningar, och att de sedan tar igen det med att höja hyran mycket andra år. Det är inte alls bra. Men nu utgår vi från ett gynnsamt ekonomiskt läge som måste avspegla sig även för hyresgästerna, säger hon.

Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.