HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kräver sänkning av hyra för kall lägenhet

Stockholm Kallt i lägenheten och ett skvalpande ljud från elementen. Sedan Connie Buchheim flyttade in i lägenheten för åtta år sedan har hon haft problem.
Foto: Kenneth Samuelsson
Connie Buchheim krävde lägre hyra för att temperaturen ibland legat runt 14 grader inomhus.

Vindsvåningen på Södermalm är vacker med utsikt över takåsarna. Men hyresgästen Connie känner inte glädje när hon tänker på de sju senaste åren hon bott i lägenheten.

– Vissa vintrar har det inte gått att vara här i perioder, nu i december var det 13-14 grader här trots att jag fick extraelement av min tidigare förvaltare. Det har varit jättejobbigt de sju år jag bott här, säger hon.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

Förutom att det varit kallt i perioder låter det ibland så mycket från elementen att hon måste stänga av dem när hon är i lägenheten.

– Det är ett skvalpande ljud och rörmokaren har varit här jättemånga gånger och luftat. Han har sagt att de måste byta system i källaren men att förvaltaren inte gör det för att det kostar pengar, säger hon.

För sju år sedan fick hon med hjälp av Hyresgästföreningen tillbaka1000 kronor  på hyran en månad av sin förra förvaltare för att hon hade kallt i lägenheten. Nu har hon återigen kontakt med Hyresgästföreningen och vill ha kompensation för problemen.

Läs ocksåHär är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus

– Att jag inte krävt någon ersättning förrän nu beror på att jag inte vill vara en gnällkärring, men nu har jag tröttnat. Jag dokumenterar temperaturen för att ha som bevis, säger hon.

Annons

Johan Nelding, förvaltare på Rådstornet som sköter om fastigheten där Connie Buchheim bor, vill inte svara på frågor.

– Jag kommunicerar direkt med hyresgästen och inte via media, säger han.

Läs ocksåGunilla kunde inte använda bullrig balkong – så fick hon 9000 kronor tillbaka på hyran

I ett mejl som Connie Buchheim fick nyligen skriver dock Johan Nelding att rörmokaren inte lyckats få igång den vattenburna golvärmen i badrummet och att de därför ska ersätta den med golvvärme som värms upp med el.

Han skriver också att Rådstornet utreder hennes förfrågan om att kompenseras för olägenheten genom sänkt hyra.

”Vidare tittar Lars Golve hos oss vad störningarna kan vara värt när det gäller eventuell hyreskompensation”, skriver Johan Nelding.

Annons

 

 

 

 

Läs också Hallstahem ger hyresreduktion till lokalhyresgäster Hyresvärdens svar på corona: Sänker hyran med 50 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.