Annons

Kristianstadsbor uppmanas till civilkurage

Kristianstad En enkel dörrknackning kan rädda liv. Nu vill ABK att hyresgäster larmar när grannar far illa.
Foto: Fredrik Wannerstedt
Nina Rung är en av initiativtagarna till Huskurage.

Genom bland annat informationslappar i trapphusen och artiklar i lokalpress samt i den flerspråkiga gratistidningen Mosaik uppmanar det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, ABK, sina hyresgäster att visa civilkurage. Målet med satsningen, som går under namnet Huskurage, är att förhindra och förebygga våld i nära relationer.
Genom att sprida information om ett koncept framtaget av den ideella föreningen Huskurage till sina 17 000 boende hoppas ABK skapa en tryggare vardag för dem som utsätts för våld i hemmet.

– Vi vill ge grannar verktyg så att de kan agera och göra skillnad. Jag vill inte att någon, framförallt inte barn, ska behöva leva i hem med våld, säger Nina Rung, en av initiativtagarna till Huskurage.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Idén till Huskurage fick Nina Rung och hennes sambo Peter Svensson en kväll för två år sedan. De har båda, genom sina arbeten, lång erfarenhet av våld i nära relationer.

Annons

– Vi vet hur viktiga vittnesuppgifter är för att målsägaren ska orka hela vägen och fullfölja utredningen, säger Nina Rung och tillägger att både forskning och praktiska erfarenheter visar att utsatta gör motstånd i förhållande till den hjälp de förväntar sig få från omgivningen.

Efter att idén slagit rot letade de efter någon form av granninitiativ på nätet men hittade inget. Det var då de bestämde sig för att starta Huskurage. De började med att införa policyn i sitt eget hus och sedan skapade de en hemsida för att sprida initiativet vidare.
I dag är cirka 25 bostadsbolag, ett 50-tal bostadsrättsföreningar och ett tiotal kommuner över hela landet anslutna till Huskurage.

Annons
Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

– Nu börjar det bli den folkrörelse som vi hoppades på, säger Nina Rung och berättar att flera bolag vittnar om hur grannarnas arbete har gett resultat, bland annat i form av ett ökat antal anmälningar både till dem och till socialen.

Fakta: Så kan du hjälpa

• Ring på dörren och fråga hur det står till.

• Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden.

• Ring polisen, vid akuta situationer kontaktar du alltid polisen först.

Källa: Huskurage

Läs också Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska” Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.