Annons

Kristianstadsbyggen höjer hyran med 4,75 procent

Kristianstad Hyresgästerna hos allmännyttan i Kristianstad får efter årsskiftet den största hyreshöjningen på flera år. Från den första januari höjs hyran generellt för alla lägenheter med 4,75 procent. För en trerummare på 75 kvadrat innebär det en höjning med 244 kronor i månaden.
– Vi är väl medvetna om att det här är en högre höjning än på många år. Vår bedömningen är att vi behöver den här nivån för att klara driften under 2009, säger Kristina Ringdahl, som är ekonomichef för AB Kristianstadsbyggen.
 
När parterna inledde förhandlingarna i höstas såg läget dystert ut. Finansiell oro och annonserade höga taxehöjningar medförde att den första beräkningen av vilka hyreshöjningar som behövdes för att täcka bostadsbolagets kostnader hamnade på närmare sju procent.
 
Redan under perioden som förhandlingarna varit i gång har parterna kunnat glädjas åt en stabil och positiv utveckling för räntorna. Samtidigt kvarstår faktumet med höga taxehöjningar för bland annat fjärrvärme och vatten.
ABK kommer också under det kommande året att fortsätta sitt omfattande renoveringsprogram där bland annat stambyten tak och fasadrenoveringar står på programmet.
 
Kristina Ringdahl hoppas att ABK tillsammans med Hyresgästföreningen framöver ska jobba för långsiktighet när det gäller diskussionerna om hyresutvecklingen och hade redan i år gärna sett ett flerårigt avtal.​

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.