Annons

Kritik mot färre p-platser vid höghusbygge i Andersberg

Gävle För få parkeringsplatser och garage. Det är den vanligaste synpunkten som har kommit in till kommunen på förslaget att bygga tre åttavåningshus i Andersberg i Gävle.

Planerna på förtätning i Andersberg har funnits länge, men tidigare förslag har skrotats, bland annat på grund av att man inte har velat bygga bort grönområden. I det nuvarande förslaget ska husen i stället byggas på parkeringsytor längs med Vändkretsen mellan Tordönsgatan och Norrskensgatan.

— Självklart behövs det nya bostäder, men dialogen med oss hyresgäster kom igång sent, säger Sören Norman från den lokala hyresgästföreningen Rymdskeppet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han berättar att ett antal garage- och parkeringsplatser togs bort för omkring tio år sen, när många lägenheter i området stod tomma. När de nu är uthyrda och ytterligare ett hundratal lägenheter ska byggas, samtidigt som antalet parkeringsplatser ska minskas har de aktiva i Rymdskeppet svårt att förstå hur kommunen får det att gå ihop.

Annons

— Det är redan svårt att hitta parkeringsplatser och man ska inte behöva gå långt från parkeringen, säger Sören Norman.

Kommunens parkeringsräkningar genomfördes 30 augusti och 14 september 2016, dels före klockan 17, dels efter klockan 17.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

— Enligt mätningarna ska det inte var några problem, men finns det många synpunkter på det här måste vi naturligtvis titta närmare på det, säger Daniel Olsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Flera som har lämnat synpunkter på förslaget har garageplatser och är oroliga för vad som händer med dem, bland annat med tanke på risken för bilbränder. Enligt Gavlegårdarna är det för tidigt att säga exakt hur fördelningen av garage och parkeringsplatser kommer att se ut om byggplanerna blir av.

Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.