HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kritik stoppar Östersundshems attefallshus

Östersund Nej! Vi vill inte ha 13 attefallshus precis intill en fotbollsplan, protesterade Litsborna. Efter att kritiken växt sig allt starkare ger sig det kommunala bostadsbolaget. Östersundshem letar nu ny mark för småhusen som köpts in till nyanlända, unga och studenter.

Östersunds kommun beviljade Östersundshem ett femårigt bygglov för de 13 attefallshus som skulle ställas upp i Lit för främst nyanlända. Grävskoporna började arbeta, men stoppades när beslutet överklagades till länsstyrelsen – kartan som bygglovet grundade sig på visade sig inte stämma.

Kartans 20 meter mellan plan och hus var i verkligheten endast tre meter.
Lars Andersson, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen:
– Vi får in närmare 1000 byggärenden varje år. Vi kan omöjligt besöka alla fastigheter där privatpersoner och organisationer söker bygglov. Jag och mina handläggare utgår självklart från att kartorna stämmer, försvarade han sig.

Läs ocksåGrannen intill: Marin jobbar sex dagar i veckan - fotbollen höjdpunkten: "Ett skönt gäng"

Ortsborna tyckte inte att placeringen så nära en fotbollsplan lämpade sig som bostadsområde. De kritiska rösterna har blivit allt fler och högre.
Och efter ett halvårs diskussioner har nu Östersundshem idag beslutat att dra tillbaka planerna på att anlägga de boenden, som bostadsbolaget kallar ”Innanförskapshem”.

– Eftersom invånarna i Lit inte varit positiva till etableringen av Innanförskapshemmen, så har jag beslutat att vi drar tillbaka vår bygglovsansökan. Vi går nu vidare med att titta på annan byggbar mark för dessa 13 hus, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem AB.

Bostadsbolaget bedömer att behovet av tillfälliga boenden för nyanlända fortfarande är stort och att man fortsätter att hitta mark och placera ut attefallshusen, totalt 100 stycken.
Hittills har de uppförts i bland annat Valla, Torvalla och på Blomstergården. Just nu byggs några av de sista husen invid Jämtkraft Arena.

Läs ocksåLång kö till nya trygghetsboendet - nu har Carl-Axel gått husesyn
Läs också Stinas goda granne blev räddningen från isoleringen Människor i hyresrätt - möt unika livsöden Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.