HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kritiserar att de som måste köa får betala

Uppsala Första juni startar Uppsala kommun sin nya bostadsförmedling. Förmedlingen kommer att ta betalt både för att stå i kö och förmedling, något som får hård kritik på fribostad.com.

Fribostad.com står nära den radikala vänsterorganisationen Allt åt Alla Uppsala och de menar att en bostadsförmedling i kommunal regi ska vara gratis för dem som är i behov av en hyresbostad.

– Vi är ett tjugotal aktiva som informerar på webben, delar ut flygblad och skriver debattartiklar. Vår sida heter fribostad.com men vi tillhör rörelsen runt Allt åt Alla Uppsala. Vårt mål är att få bort avgifterna, säger Jolin Sandgren som är en av personerna bakom kampanjen.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Det kommunala bostadsföretaget Uppsalahems kö består i dag av 96 000 bostadssökande men i planerna för den nya kommunala kön sägs att den nya kön ska bestå av 50 000 sökande. Enligt kommunen går den ekvationen ihop eftersom många av dem som står i Uppsalahems kö inte söker bostad aktivt.

Annons

– Som vi ser det är dock risken stor att de som trycks ut ur kön är de som inte har råd att betala avgifterna. Eftersom bristen på hyreslägenheter är så stor och kötiden är upp emot tio år så blir det en del pengar som den som söker bostad får betala och det tycker vi är helt fel. Uppsalas bostadsförmedling kommer också att bli den överlägset dyraste av de kommunala bostadsförmedlingarna sett till avgifterna för kötid och förmedling, säger Jolin Sandgren.

Hon anser att det i första hand är bostadsföretagen som bör stå för bostadsförmedlingens kostnader och att man i andra hand bör använda skattemedel.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Men varför ska hyresvärdarna betala egentligen?
– Detta är en tjänst som främst gynnar hyresvärdarna, de är ju dessutom vinstdrivande aktiebolag och kommer att kunna öka sina vinster genom att de får förmedlingstjänsten gratis av Uppsala bostadsförmedling och därmed slipper sköta den själv. De privata hyresvärdarna kommer ju att ha kvar sina krav på skuldfrihet och inkomstnivåer. Bostadsförmedlingen kommer att hjälpa dem att sortera ut låginkomsttagarna och oönskade hyresgäster, det tycker vi är oacceptabelt, säger Jolin Sandgren.

Annons

Läs hur kommunalrådet Erik Pelling (S) svarar på kritiken här.

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.