HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kulan ny mötesplats på kvällstid för unga i Karlshamn

Karlshamn Kulan i bostadsområdet Fridhem har blivit en ny träffpunkt för unga Karlshamnsbor. Sport, spel och umgänge varvas med coachning inför vuxenlivet.
, , , ,

Tonen är uppsluppen när fjorton grabbar samlas kring borden i det lilla vita huset intill Fridhems mörklagda fotbollsplan. De småbråkar och munhuggs, men lyssnar uppmärksamt när Hyresgästföreningens projektledare Mohammed Merzi tar till orda. Någon börjar skratta, men tillrättavisas direkt av de andra.

– Ey, visa respekt!

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

Pratstunden handlar om vad som väntar efter tonåren. Åhörarna är mellan 10 och 16 år, och får veta att också de kan tjäna pengar och lyckas i livet om de bara ”är målmedvetna och använder hjärnan”, som Mohammed Merzi uttrycker det.

– Jag är här, och jag hjälper er gärna, säger han.

Sedan november erbjuder Hyresgästföreningen en träffpunkt här varje torsdagskväll klockan 18–21.30. Alla barn och tonåringar i Karlshamn är välkomna. Aktiviteterna styrs av deltagarnas egna önskemål, och omfattar bland annat tv-spel, film, sällskapsspel och fotboll. Men tanken är också att hjälpa ungdomarna vidare i livet, menar Mohammed Merzi.

Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul

– Dessa ungdomar har så mycket energi i sig, och rätt mycket aggressivitet. Det kan bero på uppväxt, uppfostran, ekonomiska problem, svårigheter i skolan. Man behöver bryta mönstret.

Alla måste prata svenska när de är på Kulan, säger han. Det är viktigt inför ett kommande arbetsliv. Mohammed Merzi är heller inte rädd för att markera gränser. Krossade glasflaskor som spridits i området blir den här kvällen föremål för en kollektiv uppsträckning – ”varför ger ni dem chansen att säga sådana saker om er?” – och någon får hjälp att bena upp en konflikt som inträffat i skolan.

Samtidigt flödar den positiva energin. Frågorna är intelligenta, förslagen på nya aktiviteter kreativa. Plötsligt sätter någon på musik, och det blir en spontan uppvisning i breakdance på golvet. Många deltar, och alla klappar åt varandra.

Läs ocksåHyresgäster förlorare på stugmarknad - villaägare vinnare
Läs också Sandvikenhus med i ny ungdomssatsning 700 såg spöken i Källtorpskolan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.