Annons

Kvinna attackerade granne med kniv – fick bo kvar i nio månader

Göteborg Klockan var två på natten när det bankade på en lägenhetsdörr i Högsbo. En 25-årig man öppnade och in trängde en kvinna med kniv och skrek att han hade ”bögsex”. Det visade sig vara mannens granne – trots åtal tog det nio månader innan kvinnan tvingades flytta.
Foto: Polisen
Här är kniven som polisen tog från kvinnan när hon greps utanför 25-åringens dörr. Hon hade också lämnat huggmärken i dörren och hade med sig ett skohorn i metall.

Kvinnan som är i 40-årsåldern har haft en lång historia av psykisk ohälsa och tvångsvård. Tre dygn innan hon attackerade sin granne med en större IKEA-kökskniv och ett skohorn i metall hade hon hört någon skrika att de ska ”döda nassehoran”. I polisförhör säger hon att det är för att hon har en lång och blond man, som grannen ska ha skrikit detta. Till slut fick hon nog. 

”Jag gick sedan till köket och hämtade en kökskniv. Jag kände att det inte räckte med skohornet. Pressen var så stor.” säger kvinnan i polisförhör. Hon förnekar att hon försökt skada grannen, men erkänner att hon burit kniv – en kniv som polisen hittade på henne vid visitation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den 25-årige mannen och hans vän som också blev vittne till händelsen har en annan bild av händelsen.

”Seriemördarhugg”

”Min första tanke var att kvinnan blivit misshandlad av sin man eller att någon var sjuk och behövde hjälp. Det är inte normalt att någon bankar på mitt i natten” säger den 25-årige grannen. Sedan gick allt snabbt. 

”Jag öppnar dörren, bara 5–10 centimeter för att fråga vad kvinnan vill. Jag söker ögonkontakt och frågar vad hon vill. Kvinnan rycker då upp dörren och vill komma in. Hon börjar skrika ’var är han, var är han’.”

Läs ocksåGrannar lider när sjuka inte får hjälp

Enligt brottsoffret skrek kvinnan efter sin lillebror, som hon var övertygad om fanns i lägenheten. 25-åringen säger att han aldrig sett vare sig kvinnan eller hennes bror.

Annons

”Hon sa att jag var muslim och hade bögsex och att det är förbjudet med homosexualitet när man är muslim”. 

Sedan ska kvinnan enligt mannen försökt knivhugga honom i ansiktet. 

Läs ocksåSjuka och missbrukande grannen terroriserade Jonathan

Det är som seriemördarhugg. Hon högg mot mitt ansikte”, säger mannen i polisförhör. 

Med en snabb knuff fick han ut henne ur lägenheten och låste dörren, då började hon hugga mot dörren. 25-åringen ringde då polisen. I förundersökningen framgår det att kvinnan var okontaktbar och bankade på dörren när polisen kom till platsen. De fick spraya henne två gånger med pepparspray innan hon släppte skohornet. I byxlinningen hittade poliserna kökskniven. 

Fick ha kvar lägenhet i nio månader

Efter händelsen har fastighetsägaren begärt att kvinnan ska bli av med sitt hyreskontrakt och tvingas flytta. Hyresnämnden kom fram till att att hyreskontraktet är ”förverkat” då det är en särskilt allvarlig störning att tränga sig in i en grannens lägenhet mitt i natten med kniv.

Men beslutet tog sammanlagt nio månader från händelsen, som utspelade sig i mars 2020 – kvinnan överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. Även där togs beslutet att kvinnan förverkat sin rätt att ha kvar sitt hyreskontrakt, då hon gjort sig skyldig till en ”särskilt allvarlig störning genom att tränga sig in i X lägenhet och där försöka hugga honom med en kniv.” 

Annons
”Mår jättedåligt”

Hyresnämnden och hovrätten menar att det inte är bevisat att kvinnan försökte hugga 25-åringen med kniven, men att hon gjorde utfall med kniven mot honom. Den saken ska avgöras inom kort i Göteborgs tingsrätt där kvinnan är åtalad för försökt till grov misshandel, ett brott hon förnekar. Hon erkänner dock brott mot knivlagen.

Trots att det nu gått över ett år sedan kvinnan tog sig in i 25-åringens lägenhet med kniv är inget datum satt för när brottmålet ska tas upp i Göteborgs tingsrätt. 

”Jag mår jättedåligt, jag kollar bakom mig hela tiden, när jag ska låsa min dörr. Hemmet ska vara en trygghet. Innan hade jag alltid på mig hörlurar, men nu vågar jag inte sätta på dem då jag tror att någon ska komma och ta mig.” säger den 25-årige mannen i polisförhör.

LÄS MER: Grannar lider när sjuka inte får hjälp

Läs också Jagade grannens besökare med kniv Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter” Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.