HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jagade grannens besökare med kniv

Falkenberg I tingsrätten dömdes mannen, som är i 25-årsåldern, för att ha jagat sin grannes besökare med kniv. Nu förlorar han också sitt hyreskontrakt i Falkenberg.
kniv
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
I tingsrätten dömdes hyresgästen också för snatteri vid ett annat tillfälle och för att ha spottat ett butiksbiträde i ansiktet.

Det är i slutet av maj och två personer har just satt sig i bilen efter ett besök hos sin mamma. Då kommer en aggressiv man emot dem. I handen har han en kniv. Den drar han över sin hals och runt nacken samtidigt som han tittar på personerna bilen. De blir rädda och kör iväg, enligt deras egna vittnesmål som de senare kommer att avläggas under en rättegång.

Men sedan inser de att deras syskon är kvar i lägenheten som de just har besökt och de vänder tillbaka. Väl framme syns mannen inte till och syskonen kan sätta sig i bilen. Då dyker han upp igen och springer mot bilen med en kniv i handen.

Läs ocksåMångmiljonmannen – så fixade Tobbe tillbaks ockerhyror

Polisen kommer senare till platsen, mannen grips och döms i augusti för olaga hot i Varbergs tingsrätt. Då har han genomgått en rättspsykiatrisk utredning som har kommit fram till att han vid tillfället led av en allvarlig psykisk störning. Han hade uppfattat att personerna som han gav sig på hade trakasserat honom och flyttat på hans cykel. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Knivhotet ledde till att mannens hyreskontrakt sades upp. När fallet var uppe i hyresnämnden i Göteborg berättade värden också att mannen efter knivhoten hade gett sig på mammans dörr genom att banka hårt på den och att hon hade fruktat för sitt liv.

Hyresvärden menade att knivhoten i sig var skäl nog för uppsägning men uppgav också att mannen tidigare hade fått varningar för att ha spelat trummor på nätterna och för att ha vanvårdat sin lägenhet. Det hade kommit fram när det gjordes i elarbeten i bostaden.

Läs ocksåAnklagelser om kattskit och vårdslös bilkörning

Mannen, som deltog i mötet via en videolänk, försvarade sig med att han hade handlat i nödvärn och anledning till att han bankat på dörren var att grannen på falska grunder hade anklagat honom för brott. Han medgav att lägenheten var ostädad men det berodde på att han hade varit frihetsberövad.

Hyresnämnden gör bedömningen att händelsen är så allvarligt att mannen inte längre har rätt att bo kvar. Nämnden skriver i sitt beslut att de gör samma bedömning som domstolarna- att mannen inte ”befann sig i en nödvärnssituation”.

Tingsrättens dom överklagades till hovrätten men även där dömdes hyresgästen för olaga hot. Hovrätten fastställde skadestånd till fyra av de drabbade med sammanlagt 34 000 kronor.

Läs ocksåHyresgäster får rätt till kraftiga hyressänkningar i historisk dom
Läs också Tingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten Sena hyror, bråk och brutna löften – nu riskerar hyresgästen kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.