HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kvinna frias från svartuthyrning – förlorar ändå bostaden

Eskilstuna Kfast påstod att kvinnan olovligt hyrt ut lägenheten i andra hand. Men kopian på andrahandskontraktet räckte inte som bevis för hyresnämnden. Ändå blir hon av med sin bostad.
Hyreskontraktet - viktigt att ha koll på.
Foto: Gry Ellebjerg

Kvinnan hyrde sedan 2015 en lägenhet av allmännyttiga Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast. I januari i år fick bolaget ett tips från hennes grannar om att hon hyrde ut sin lägenhet svart.

Representanter för bolaget besökte bostaden och möttes av två andra personer, en man och en kvinna som berättade att de bodde och var folkbokförda på adressen. Paret visade upp ett hyresavtal som de hade upprättat med kvinnan, där det bland annat framgick att de hade fått alla nycklar till lägenheten.

Läs också"Andrahandsuthyrning kan ge tiotusentals nya bostäder”

Avtalet visade också att de betalade 8 000 kronor i månaden i hyra, vilket var 2 000 kronor mer än den förhandlade hyran. Paret hävdade dessutom att de hade fått betala 8000 kronor i depositionsavgift till kvinnan.

När Kfast fick tag på kvinnan uppgav hon först att det var hennes son som hade hyrt ut lägenheten i andra hand. Hon ändrade sig sedan och förklarade att det var hon själv som hade gjort det.

Under våren sade bostadsbolaget upp hyreskontraktet. Men kvinnan motsatte sig det vilket gjorde att det blev ett ärende hos hyresnämnden.

Läs ocksåFängelse för ex-politiker som lurade fastighetsbolag

Nu har domstolen avgjort ärendet, där Kfast bland annat presenterade bevis i form av en kopia av andrahandsavtalet och samtalsprotokoll som upprättats av bolaget. Men det fanns ingen muntlig bevisning i form av förhör med grannar eller andra vittnen som hyresnämndens ledamöter kunde höra. Därför ansåg domstolen att den olovliga andrahandsuthyrningen inte var bevisad.

Men kvinnan, som inte dök upp vid sammanträdet, har varit oanträffbar sedan den 1 februari och lägenheten har inte var bebodd sedan början av maj. Dessutom har ingen hyra betalats för perioden maj-augusti, totalt 23 776 kronor. Det gör att hon ändå förlorar lägenheten, eftersom hyresnämnden anser det styrkt att hon inte har något behov av den.

Läs också Toppchefer på Balder gripna för insiderbrott Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter Bernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.