Annons

”Andrahandsuthyrning kan ge tiotusentals nya bostäder”

Nyheter Regeringen ger inte upp frågan om friare andrahandsuthyrning av bostadsrätter. "Förslaget kan snabbt ge tiotusentals bostäder, säger Oskar Öholm (M)."

Turerna kring regeringens förslag om friare uthyrning av bostadsrätter har varit många. I korthet går förslaget ut på att bostadsrättsinnehavare som hyr ut i andra hand ska kunna ta betydligt mer än för en likvärdig hyresrätt. Andrahandshyresgästen ska inte kunna vända sig till hyresnämnden och få tillbaka hyra retroaktivt och bostadsrättsföreningarnas möjlighet att säga nej till uthyrning ska starkt begränsas. 

Länge såg det ut som att förslaget skulle falla i riksdagen eftersom en samlad opposition sa nej. I civilutskottet, där frågan beretts, har det funnits en majoritet kring att förslaget är dåligt. För drygt en vecka sedan sade civilutskottet också nej till att andrahandsuthyrningen är en del av budgeten. Om utskottet sagt ja hade det krävts en gemensam budget från en samlad opposition för att förslaget skulle kunna fällas. Ett osannolikt scenario.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Oskar Öholm, moderat ledamot i civilutskottet, hoppas fortfarande att frågan ska bli en del av budgeten. 

– Förslaget är en del av budgeten och påverkar inkomsterna för staten, därmed vore det anmärkningsvärt om man försökte plocka ut enskilda delar. Budgeten är en helhet.

Annons

Sverigedemokraterna har svängt och vid civilutskottet senaste sammanträde stöttade partiet två delar av förslaget; Att kunna ta ut högre hyra för att få täckning för kapital- och räntekostnader, samt att ta bort möjligheten att vända sig till hyresnämnden retroaktivit, stödjer numera Sverigedemokraterna. Däremot säger partiet nej till att inskränka bostadsrättsföreningarnas möjlighet att säga nej.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

– Regeringen borde ha utrett frågan bättre. Förslaget var inbakad i budgeten, det tycker vi är fel, liksom att bostadsrättsföreningarnas makt minskas. Med regeringens förslag vet man inte vilka grannarna blir, säger Robert Stenkvist, politisk sekreterare hos Carina Herrstedt (SD), som är ledamot i civilutskottet.

Formellt finns det inga hinder för att regeringen låter genomföra de delar i förslaget man får majoritet för, enligt Monica Hall, kanslichef på civildepartementet.

Nu fortsätter beredningen av ärendet i civilutskottet. Nästa möte är den 6 november. Bostadsminister Stefan Attefall (KD), har sagt sig vara öppen för förhandlingar med både Socialdemokraterna och Miljöpartiet om förslaget. Däremot har bostadsministern svävat på målet om hur många bostadstillfällen förslaget kan ge.

Annons
Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Oskar Öholm, moderat ledamot i civilutskottet, är desto mer tydlig. Enligt honom kan förändringarna snabbt ge tiotusentals nya bostadstillfällen. 

Under tiden fortsätter Hyresgästföreningens och bostadsrättsorganisationen HSB:s lobbyarbete för att nuvarande förslag ska hamna i papperskorgen. På sin blogg har Barbro Engman de senaste dagarna kritiserat förslaget och alla turer kring som omgärdat frågan. HSB:s riksförbunds ordförande Anders Lago skrev i går brev till ledamöter i samtliga rikspartier. Där uppmanar partierna att träffa en gemensam överenskommelse och skriver bland annat att HSB kan tänka sig att kortare andrahandsuthyrningar på 4-6 månader inte ska kräva föreningens tillåtelse. 

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.