Annons

Kvinna som inte fick hyra får 40 000 kronor

Finspång En kvinna får 40 000 kronor i ersättning för att hon blivit nekad att hyra en lägenhet i Finspång. Värden ville inte hyra ut till henne eftersom hennes man är rom.

​Efter att ha varit och tittat på en lägenhet hos en privat hyresvärd i Finspång undertecknade kvinnan hyreskontraktet. Lite senare samma dag hörde den blivande värden av sig och ville bryta kontraktet. Detta sedan grannar kontaktat värden och hotat att flytta om kvinnan skulle bli hyresgäst där. Enligt värden var grannarna oroliga eftersom det tidigare varit problem med romer i området.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har utrett ärendet och anser att kvinnan utsatts för etisk diskriminering. Hyresvärden håller inte med om det.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Parterna har nu kommit överens om en förlikning som innebär att kvinnan får 40 000 kronor i ersättning.

Annons

”Att ha en bostad är en förutsättning för att kunna delta i samhällslivet. Därför är bostadsdiskriminering ett allvarligt samhällsproblem som bidrar till segregation och utanförskap”, skriver diskrimineringsombudsman Katri Linna i ett pressmeddelande.

Enligt en två år gammal rapport från Ombudsmannen mot etnisk diskriminering är det vanligt att romer nekas bostad i Sverige, eller bara får hyra bostäder med låg standard.

Annons
Läs också83-årigt par slängdes ur kön – bostadsbolag DO-anmäls
Läs också Hyresgästföreningen ska driva fall om misstänkt diskriminering Hyresvärd begär att boende uppger sin nationalitet Kräver skärpt lag mot diskriminering Åtta unga har fått förtur efter nya köregler på Tjörn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.