Annons

Hyresvärd begär att boende uppger sin nationalitet

Huddinge En hyresvärd i Skogås kräver in alla boendes namn, ålder och nationalitet – och varnar för att de samarbetar med Säpo. ”Trakasserier” menar Hyresgästföreningen.

– Vi registrerar ingenting. Vi vill bara ha ordning här, säger Ron Andersson i bostadsrättsföreningen Hallen 2 och berättar att föreningen satsat stora summor på skalskyddet och ändå upplever problem med okända personer i fastigheten.

På anslagstavlan i porten finns ett anslag med en uppmaning att redovisa inneboende. ”Brott mot regler och bestämmelser innebär i vissa fall omedelbar uppsägning och avhysning” skriver man och räknar upp hotellverksamhet, ohyra, explosiva ämnen och narkotika. Det råder även förbud mot förvaring av vapen samt gäster som är kriminella, efterlysta eller planerar brott. I fet stil poängteras att bostadsrättsföreningen samarbetar med polis, Säpo, Migrationsverket, Skatteverket och Försäkringskassan.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är bara en uppläsning av lagen, inte konstigare än så, säger Ron Andersson.

En blankett är utdelad till samtliga boende, varav ett tiotal är hyresgäster. De uppmanas svara på vem som bor i lägenheten, inklusive inneboende. Uppmaningen slutar med ”OBS! Att inte uppge informationen korrekt medför hembesök och tillsyn!”

Per Holfve, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, kan inte säga om det är olagligt att fråga om de boendes nationalitet.

Annons
Läs ocksåTog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”Bostadsrättsföreningen krävde en hyreshöjning på upp till 28 procent. Men flera hyresgäster vägrade gå med på det.

– Det beror på. Grunden för direkt diskriminering är att någon blivit missgynnad. Man får inte särbehandla någon negativt på grund av nationalitet. Men är det det de gör? Här tar man in nationalitet på samtliga, säger han och fortsätter.

– En annan fråga är hur det uppfattas. Upplever någon det som kränkande och det fortsätter kan det i förlängningen leda till trakasserier. Men så länge man har sakliga skäl har vi inga synpunkter. Vi rekommenderar dock att man är väldigt försiktig med sådana här saker. Insamlingen kan vara integritetskränkande och få allvarliga följder i orätta händer.

Vad kan vara ett sakligt skäl?

Läs ocksåKenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal"Kenneth Jälkhammar står på gården framför tomma bokhyllor.

– Det är lite oklart vad syftet är här. Jag famlar i mörker, säger Holfve.

Annons

En bostadsrättsförening har skyldighet att föra en medlemsförteckning, där också hyresgäster ingår. I den branschöverenskommelse som Fastighetsägarna och Sabo gjort om behandling av personuppgifter finns ett principiellt förbud mot känsliga uppgifter, vilket bland annat innefattar ras och etnicitet.

I ett brev till Hyresgästföreningens medlemmar som går ut i dag är budskapet dock klart: som hyresgäst behöver man inte lämna någon redovisning till hyresvärden. Hyersvärden har ingen rätt att gå in i lägenheter för att kontrollera vem som bor där eller varifrån de kommer. ”Utformningen och innehållet i begäran kan inte uppfattas som någonting annat än rena trakasserier från hyresvärdens sida” skriver Hyresgästföreningen. 

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.