Annons

Kvinnodagen firades stort i Tensta

Stockholm Internationella kvinnodagen firades stort i Tensta centrum. Hyresgästföreningen var på plats och delade ut rosor. "Det är viktigt att kvinnor tar tar plats i de offentliga rummen", säger Esme Güler, verksamhetsutvecklare i Järva.
Foto: Linda Dahlin
Esme Güler, verksamhetsutvecklare i Järva för Hyresgästföreningen, delade ut rosor i Tensta på internationella kvinnodagen.

Hon var på plats i Tensta centrum som fylldes till bredden då internationella kvinnodagen firades under fredagen. Tillsammans med Nurcan Gültekin, samordnare för social hållbarhet på Svenska bostäder, gick Esme Güler runt och delade ut röda rosor. Operasångerskan Charlotte Huldts röst ljöd över gallerian ackompanjerad av några kvinnor från Livstycket i Tensta som var hennes kör för dagen.

– Det är viktigt att uppmärksamma kvinnodagen, särskilt här i Järva. Kvinnorna styr i hemmen, men de syns inte ute. Det är viktigt för dem att ta plats även på caféer och andra offentliga platser, säger Esme Güler.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Esme Güler, Ayan Mahamed och Nurcan Gültekin delade ut rosor i Tensta på kvinnodagen. Foto: Linda Dahlin

Svenska bostäder, som jobbar med feministisk stadsplanering i Husby bland annat, har just dragit igång ett nytt projekt tillsammans med Akropol: ”Idrottsmammor i Tensta och Rinkeby”, för att öka tryggheten.

– Det är en nybildad förening där mammor från området följer andras barn till och från deras träningar så att barnens föräldrar kan känna sig lugna att barnen kommer till träningen på ett tryggt sätt, säger Nurcan Gültekin.

Annons

Hittills har de kontakt med ett 100-tal kvinnor som är redo att ställa upp.

Läs ocksåKvinnliga företagare nobbar Husby

– Mammorna ska arvoderas och få ersättning. Förutom att barnen får sin motion så kommer även kvinnorna ut och träffar andra kvinnor, samtidigt som de får pengar för det. Det här är en del i den feministiska stadsplaneringen, som ska skapa mer jämlikhet på de offentliga platserna i Järva, säger Nurcan Gültekin.

Mårten Westberg, ordförande i Akropol, säger att idrottsmammorna påverkar samhället på flera sätt.

Annons

– När barnen kommer iväg till träningen orkar de även prestera bättre i skolan. Att hålla på med idrott är också en bra sätt att hålla sig från kriminalitet, säger han.

Läs ocksåÄnnu få konkreta exempel på feministisk stadsplanering
Läs också Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.