HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kvinnliga företagare nobbar Husby

Husby Då: gatumaktordning och ett offentligt rum för män. Nu, eller snarare – i framtiden: feministisk stadsplanering med på alla sätt ökat utrymme för kvinnor.
Foto: Roger Rosenlund
Esme Guler hoppas på en damfrisör i Husby Centrum. "Det är min rättighet", säger hon. Hon har varit engagerad i arbetet med feministisk stadsplanering i området.

 

 

Läs ocksåForskarkritik mot satsning på utsatta områden i Göteborg

Tänka om, blev den stora hemläxan för Svenska Bostäder när de lanserade ombyggnadsplanerna för Järvaområdet. Hyresgästerna fick veta att det skulle ”byggas om” och att de var tvungna ”att flytta”. Det visade sig vara en slarvig formulering som ledde till protester men också starten på ett helt nytt tankesätt. När 30 000 kommentarer från 15 000 personer sammanställts visade det sig att bara en femtedel handlade om boendet. Resten om allt det andra som hör livet till runt hemmet. Jobb, skola och framförallt trygghet – det som många saknar vid framförallt tunnelbanan.

Esme Guler bor i Husby och hon minns ett av de första feltänken väl. Hur den högutbildade och säkert i de allra flesta avseenden, duktiga arkitekten förklarade att det var nya tider nu. I nästa boendescenario skulle alla lämna bilen hemma och mat kunde lagas på gården.

Annons

– Vilka bilar ska vi lämna hemma? Vi som inte ens har körkort. Vi måste hinna ikapp först. Hon talade för någon annan oss, berättar hon under en samlingskväll i Husby där de tre allmännyttiga bostadsbolagen, Hyresgästföreningen och politiker samlats för att prata om just feministisk stadsplanering. Stadsplanering ska anpassas efter orten, efter kulturen, säger Esme Guler.

Läs ocksåSå slår hyreshöjningarna i coronadrabbade områden - "Extra jobbigt, tufft här ute"

Företrädarna för tankesättet tycker sig ha kommit en bra bit på vägen för att fårstå problem och ta tillvara både perspektiv och engagemang. Men särskilt mycket konkret har ännu inte hänt i Husby centrum. Esme Guler efterfrågar en kvinnlig hårfrisör och det söks efter en kvinnlig körskollärare så att kvinnor kan känna sig trygga i den biten. Men än är de 29 av de 30 medlemmarna i den lokala företagsföreningen män. Det finns ytterligare några kvinnor som jobbar på apoteket. Just frisör är viktigt för Esme Guler.

– Jag gick till frisören fast jag vet att han inte klipper kvinnor. Även om han skriver det i annonsen. Det ska finnas en damfrisör här, bredvid herrfrisören. Det är min rättighet, säger hon.

Svenska bostäders lokaluthyrningschef Ola Wickman berättar att det är mycket svårt att få kvinnor att öppna en butik men att arbetet alltjämt pågår. Även de stora etablerade butikskedjorna har tillfrågats men avstått.

Annons
Läs ocksåVill omvandla Uddevalla på kanadensiskt vis

Pelle Björklund, Svenska Bostäders vd, säger att den lagda visionen om resultat 2021 antagligen måste sträckas ut i tid.

– Men vi är på god väg, sade han.

Läs också Ännu få konkreta exempel på feministisk stadsplanering Snart inflytt i kvarteret Hajen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.