Annons

Så många kvadratmeter bor hyresgäster på i Halland

Halland I Kungsbacka bor hyresgäster i genomsnitt på 40 kvadratmeter. Det är som störst i Halland. I Hylte har man endast 31 kvadratmeter. Allra störst bor dock äldre ensamstående kvinnor i just Hylte. Hem&Hyra har kartlagt hur stort hyresgäster bor i Halland. Se lista!

En ensamstående kvinna 65+ har en genomsnittlig boyta på hela 71 kvadratmeter. Ålder spelar stor roll, likaså hur många vi är i familjen när det handlar om hur många kvadratmeter hyresgäster bor på. Det visar statistik från SCB, Statistiska centralbyrån.
Efter kvinnorna får vi oftast tränga ihop oss på färre och färre kvadratmeter ju fler vi blir i familjen. Det verkar också ha betydelse i vilken stad vi bor. Enligt statistiken skiljer den genomsnittliga boendeytan per person och mellan städerna i Halland nio kvadratmeter. En hyresgäst i Kungsbacka bor i genomsnitt på 40 kvadratmeter medan en hyresgäst i Hylte bor på 31 kvadratmeter.

Vad det beror på är inte helt lätt att förklara men i storstäder bor vi generellt mer trångt. Det kan också bero på hur fastighetsbeståndet i kommunerna ser ut, antalet hyresrätter samt hur dyrt det är att köpa ett hus på orten. Sven Bergenstråhle, bostadsforskare och ordförande för internationella hyresgästalliansen IUT, tror att det framför allt beror på hushållens inkomster och hyresnivåerna.
– Har man ont om pengar tränger man ihop sig, säger Sven Bergenstråhle.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgäster jämfört med villaägare bor mindre. Den som bor i villa har i genomsnitt i Halland 48 kvadratmeter per person och hyresgästen har 37.

Karin Sjösten i Halmstad passar in i statistiken att som kvinna ha större boyta. Läs om henne här.

Annons
Läs också Tornet vill köpa 700 lägenheter av allmännyttan i Halmstad Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.