Annons

Lagade tjälknöl – riskerar vräkning

Uddevalla En osande tjälknöl i ugnen. Eller en bortglömd stek som kunde fått huset att brinna ner. Ord står mot ord när Uddevallavärd vill vräka hyresgäst.
Foto: Polisen
I polisens brottsutredning efter brandtillbudet i Uddevallalägenheten ingår ett recept på tjälknöl.

Ett annorlunda hyresärende har just hamnat på Svea Hovrätts bord. Det handlar om en kvinnlig hyresgäst i 60-årsåldern som riskerar vräkning. I ärendet figurerar en pyrande kontorsstol, en trasig toalett och en osande tjälknöl.

Sedan åtta år tillbaka hyr kvinnan en tvårummare av en privat värd i Uddevalla. En julinatt förra sommaren fick räddningstjänsten och polis rycka ut till lägenheten. Grannar hade då vaknat av röklukt och förstått att den kom från den kvinnliga hyresgästens lägenhet. Enligt rapporten som värdens advokat lämnat in till hyresnämnden lyckades grannarna ta sig in lägenheten och släcka elden. Orsaken ska ha varit en glödande cigarett som fått en kontorsstol att fatta eld.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nästa incident inträffade en natt i oktober. Även då vaknade en granne av lukten av brandrök. Grannen sprang ut i trapphuset och konstaterade att röken kom från kvinnans lägenhet. Först när grannen bankat en god stund på dörren hördes det ljud där inifrån. Ljud som lät som köksslammer och vatten som spolades. Därefter avtog lukten av brandrök.

Annons

Under våren ska värden dessutom ha fått rycka ut och byta ut kvinnans toalettstol. Detta efter att behållaren för spolvatten spräckts. Värden menar att skadan uppstått eftersom hyresgästen varit ovarsam.

Efter rökincidenten i oktober förra året fick hyresvärden nog och sade upp kvinnan från hyreskontraktet. Hon vägrade dock att flytta och anförde följande till sitt försvar; att det första brandtillbudet berodde på att hon råkat ställa en askkopp fel, att röklukten i oktober berodde på att hon lagade så kallad tjälknöl i ugnen. En rätt som kan ta upp till 15 timmar att tillaga och som kan osa och lukta en hel del. Samt att toalettskadan uppstått av en olyckshändelse.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Ärendet hamnade då på Hyresnämndens bord. Nämnden gick på hyresvärdens linje och slog fast att kvinnan måste flytta. Då valde dock kvinnan att överklaga Hyresnämndens beslut till Svea Hovrätt. Och där väntar man just nu på ett yttrande från hyresvärden.

Annons

– Något närmare besked om när målet kan avgöras kan inte lämnas i nuläget. Det beror på vad hyresvärden anför, säger för målet ansvarig föredragande vid Svea hovrätt.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.