HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lägenheten saknade telefonjack – tvingades köpa bredband

Malmö Det nybyggda huset saknar telefonjack. För att kunna ringa måste hyresgästerna välja Telias bredbandsabonnemang. Får det verkligen gå till så här? undrar Thomas Josefsson och Matilda Olsson som precis flyttat till Annestad.

​Först när förvaltaren visade dem lägenheten fick de veta att den saknar telefonjack och tv-uttag. Bara bredbandstelefoni och digital-tv är tillgängligt – om hyresgästen tecknar ett avtal med Telia som har ensamrätt på bredbandet till fastigheten.

− Jag vill ha möjlighet att välja teleoperatör och bredbandsoperatör i den prisklass jag själv vill ha. Inte bli tvingad att använda en viss operatör, säger Thomas Josefsson.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Hyresgästföreningen har inte kunnat hjälpa honom. Telefonjack ingår inte definitionen av lägsta godtagbara boendestandard.

− Tyvärr får man göra så här. Hyreslagen reglerar inte telefoni. Det är skillnad om det funnits telefonjack och dessa sedan tas bort, säger Tor Berger på Hyresgästföreningen som dock är kritisk till bristen på information från fastighetsvärden Hyreshem Bunkeflo.

Annons

Att leva utan teve och telefon var aldrig något alternativ för Thomas och Matilda. Nu har paret anslutit sig till bredbandet.

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

− Jag förstår inte varför man väljer Telia när det finns billigare alternativ, säger Thomas Josefsson.

Villy Rundmo, vd för Hyreshem Bunkeflo, påpekar att det är upp till fastighetsägaren att välja nätleverantör. Att det skulle vara dyrt håller han inte med om.

Annons

– Detta är framtiden. Fiberlösningen är ekonomiskt gynnsam för hyresgästerna.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.
Läs också Få skyddsrum i nya stadsdelar Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.