Annons

Lägenheten saknade telefonjack – tvingades köpa bredband

Malmö Det nybyggda huset saknar telefonjack. För att kunna ringa måste hyresgästerna välja Telias bredbandsabonnemang. Får det verkligen gå till så här? undrar Thomas Josefsson och Matilda Olsson som precis flyttat till Annestad.

​Först när förvaltaren visade dem lägenheten fick de veta att den saknar telefonjack och tv-uttag. Bara bredbandstelefoni och digital-tv är tillgängligt – om hyresgästen tecknar ett avtal med Telia som har ensamrätt på bredbandet till fastigheten.

− Jag vill ha möjlighet att välja teleoperatör och bredbandsoperatör i den prisklass jag själv vill ha. Inte bli tvingad att använda en viss operatör, säger Thomas Josefsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen har inte kunnat hjälpa honom. Telefonjack ingår inte definitionen av lägsta godtagbara boendestandard.

− Tyvärr får man göra så här. Hyreslagen reglerar inte telefoni. Det är skillnad om det funnits telefonjack och dessa sedan tas bort, säger Tor Berger på Hyresgästföreningen som dock är kritisk till bristen på information från fastighetsvärden Hyreshem Bunkeflo.

Annons

Att leva utan teve och telefon var aldrig något alternativ för Thomas och Matilda. Nu har paret anslutit sig till bredbandet.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

− Jag förstår inte varför man väljer Telia när det finns billigare alternativ, säger Thomas Josefsson.

Villy Rundmo, vd för Hyreshem Bunkeflo, påpekar att det är upp till fastighetsägaren att välja nätleverantör. Att det skulle vara dyrt håller han inte med om.

Annons

– Detta är framtiden. Fiberlösningen är ekonomiskt gynnsam för hyresgästerna.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"
Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.