HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenheter med billiga hyror byggs i Västerås

Västmanland Tack vare ett statligt investeringsstöd kommer hyrorna i Mimers nya kvarter på Vallby att kunna pressas ner. I snitt blir hyran för en tvåa 3000 kronor lägre än vad hyrorna för nybyggda lägenheter vanligtvis ligger på.

För ett år sedan presenterade regeringen det statliga investeringsstödet för ökat bostadsbyggande. Tack vare det bygger Mimer nu bostäder med lägre hyror än genomsnittet. Efter förhandingar med Hyresgästföreningen kommer normhyran för lägenheterna i det nya kvarteret Matboden att ligga på 1255 kronor per kvadratmeter. Det innebär att en etta på 35 kvadratmeter kommer att kosta 4593 kronor i månaden och att hyran för en tvåa på 45 kvadrat blir 5658 kronor i månaden.

När Hyresgästföreningen i fjol tog fram ett snitt på nybyggda tvårummare på 60 kvadrat var den genomsnittliga hyran 8500 kronor i månaden, De tvåor som Mimer bygger nu på Vallby blir alltså nästan 3000 kronor billigare i månaden.

Läs ocksåLång kö till små bostäder i Mjölby – nu byggs fler

– Vi hoppas att fler bostadsbolag förstår att det finns en stor efterfrågan på mindre lägenheter med rimliga hyror och tar efter det Mimer nu gör på Vallby, säger Helena Nordlund, förhandlare på Hyresgästföreningen i Aros-Gävle,  i ett pressmeddelande.

Det statliga investeringsstödet kan sökas till byggprojekt där normhyran ligger på högst 1 350 kr/kvm och år.

Kvarteret Matboden vid infarten till Vallby Centrum kommer att bestå av två sexvåningshus och totalt 94 ettor och tvåor. Husen är så kallade kombohus, ett koncept som Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, tagit fram. Det är hus till ett fast pris med en produktionskostnad som ligger cirka 25 procent under marknadspris.

Läs ocksåStort intresse trots höga hyror
Mimer bygger ett nytt kvarter på Vallby där hyrorna ska vara lägre än genomsnittet.

Lägenheterna väntas bli inflyttningsklara årsskiftet 2018/2019.

Läs också Rejäl minskning av bostadsbyggandet hittills i år Rapport: Svårt att bygga lägenheter som folk har råd med 11 000 bostäder har fått investeringsstöd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.