Annons

Lägre hyra bakom satsning på kooperativ

Laholm ​– Det känns som att bo kvar hemma, säger Irene Lindberg. I april lämnar hon och Bengt Johansson villan i Mellbystrand och flyttar några hundra meter bort – till regionens första kooperativa hyresrätt.

Bengt och Irene bestämde sig för att lämna den stora tegelvillan i Mellbystrand så fort de fick höra talas om de nya lägenheterna.
– Det är så mycket jobb med hus. Samtidigt ville vi gärna bo kvar här, säger Irene Lindberg.

Bara några hundra meter från den gula tegelvillan där de bor nu ligger Strandbyn dit de flyttar till våren. Bengt och Irene har följt bygget sedan det började; nu reser sig de grå radhuslängorna ur leran och utanför visningslägenheten har en japanskinspirerad trädgård tagit form.
Läget var avgörande för paret, men att lägenheterna är kooperativa är absolut ingen nackdel.
– Det blir ju lite billigare så, säger Bengt.

Enligt vd Ingvar Folkesson ökar hyresgästernas inflytande med den här typen av boende, men det är framför allt ekonomin som gör att kommunala Laholmshem satsar på kooperativ hyresrätt.
– Produktionskostnaderna är höga, och här är det svårt att hyra ut med de hyror det innebär. Nu blir hyrorna 1500–2000 kronor lägre, eftersom hyresgästerna betalar en insats.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Fotnot: 3 rok på 87 m², ink värme, vatten, TV, inglasad uteplats och carport kostar 7400kr/mån. Insatsen är 609 000 kr.

Annons
Fakta: Så funkar kooperativ hyresrätt


Vanligast är att de boende bildar en förening som hyr fastigheten. Hyresgästerna betalar en kontantinsats och månadshyra. Lägenheten kan inte säljas, men kontantinsatsen betalas tillbaka vid flytt. Hyresgästföreningen har uttalat sig kritiskt mot boendeformen, eftersom hyran bestäms av den kooperativa föreningen och inte, som i traditionell hyresrätt, efter jämförelse med kommunens lägenheter. 

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Nya kooperativa hyresrätter i Mellerud - insats på 765 000 kronor Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.