HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägre hyra bakom satsning på kooperativ

Laholm ​– Det känns som att bo kvar hemma, säger Irene Lindberg. I april lämnar hon och Bengt Johansson villan i Mellbystrand och flyttar några hundra meter bort – till regionens första kooperativa hyresrätt.

Bengt och Irene bestämde sig för att lämna den stora tegelvillan i Mellbystrand så fort de fick höra talas om de nya lägenheterna.
– Det är så mycket jobb med hus. Samtidigt ville vi gärna bo kvar här, säger Irene Lindberg.

Bara några hundra meter från den gula tegelvillan där de bor nu ligger Strandbyn dit de flyttar till våren. Bengt och Irene har följt bygget sedan det började; nu reser sig de grå radhuslängorna ur leran och utanför visningslägenheten har en japanskinspirerad trädgård tagit form.
Läget var avgörande för paret, men att lägenheterna är kooperativa är absolut ingen nackdel.
– Det blir ju lite billigare så, säger Bengt.

Enligt vd Ingvar Folkesson ökar hyresgästernas inflytande med den här typen av boende, men det är framför allt ekonomin som gör att kommunala Laholmshem satsar på kooperativ hyresrätt.
– Produktionskostnaderna är höga, och här är det svårt att hyra ut med de hyror det innebär. Nu blir hyrorna 1500–2000 kronor lägre, eftersom hyresgästerna betalar en insats.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.

Fotnot: 3 rok på 87 m², ink värme, vatten, TV, inglasad uteplats och carport kostar 7400kr/mån. Insatsen är 609 000 kr.

Fakta: Så funkar kooperativ hyresrätt


Vanligast är att de boende bildar en förening som hyr fastigheten. Hyresgästerna betalar en kontantinsats och månadshyra. Lägenheten kan inte säljas, men kontantinsatsen betalas tillbaka vid flytt. Hyresgästföreningen har uttalat sig kritiskt mot boendeformen, eftersom hyran bestäms av den kooperativa föreningen och inte, som i traditionell hyresrätt, efter jämförelse med kommunens lägenheter. 

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan De jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra Sparkad bostads-vd får fallskärm på 1,6 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.