Annons

Lägre hyra och 5000 kronor tillbaka

Heby ​När Sylvia Andersson flyttade in i lägenheten hos Hebygårdar tyckte hon att den verkade mindre än de sagt. Tre år senare har hon fått rätt. Lägre hyra och 5 000 kronor tillbaka blev belöningen.– Det är tack vare hyresgästföreningen. Jag hade ingen aning om att den hade så mycket makt. Att den kunde rubba Hebygårdar.

​Ett enrumsradhus. Det är det ord som bäst beskriver hur Sylvia Andersson bor. Ett rum och kök på sammanlagt 51 kvadratmeter, och fyra grannar som alla bor i samma tegellänga i Runhällen, ett litet samhälle i Heby kommun. På både fram och baksidan hos Sylvia Andersson står stora krukor med många penséer i. Dem har hon fått av grannarna, som tack. Det är tack vare Sylvias envishet som de alla har fått lägre hyra.  I dag betalar de 3 676 kronor var i månadshyra – femhundra kronor mindre än i april.

– Det känns som om jag har gjort något jättebra. Jag har inte firat än, men det borde jag kanske göra, säger hon.
Det började när hon flyttade in för tre år sedan. Hon tyckte att lägenheten såg mycket mindre ut än de 57 kvadratmeter som var uppgivna på kontraktet. Både hon och Hebygårdar mätte upp lägenheten var för sig och kom båda fram till att den var 51 kvadratmeter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Men det skulle inte göra någon skillnad på hyran, fick jag till svar i september 2009. Det var konstigt, tänkte jag, och jag tog tillslut kontakt med hyresgästföreningen.

Annons

Där fick hon hjälp av Alf Mölleryd, som arbetar på hyresgästföreningen i Västerås med Heby som arbetsfält.  Han var hem till Sylvia och tittade på lägenheten och sedan har han tagit upp hyran i förhandlingar med kommunala Hebygårdar.  Det dröjde inte många månader innan Sylvia och hennes fyra grannar fått tillbaka pengar. Hebygårdar sänker hyran med 500 kronor i månaden. Dessutom ska hyresgästerna få tillbaka 5 000 kronor vardera, som de har betalat i överhyra.

– Jag har en granne som har bott här i 18 år. Han borde kanske fått lite mer pengar. Men 5 000 är bättre än ingenting. Jag är jättenöjd och känner mig lite som en hjälte, säger hon glatt.

Annons
Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

Hon är mycket nöjd med medlemskapet och väldigt glad för den hjälp som hon har fått.

Läs också Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.