Annons

Lägsta hyreshöjningen i landet hittills

Lidingö Hyran höjs med 0,9 procent från årsskiftet. Det blev resultatet av hyresförhandlingarna med Lidingöhem. Höjningen är den lägsta i landet hittills inför nästa år. Lidingöhem är också först ut med de nya hyrorna bland allmännyttan inom Stockholms län.

Även om Lidingöhem med sina 1 200 lägenheter är ett litet bolag, så anser Axel Schäfer, förhandlare på Hyresgästföreningen, att resultatet av förhandlingen är viktigt även för andra hyresgäster.

– Ja, vi är väldigt nöjda med den låga nivån och hoppas att det här ska få effekt på hyresförhandlingarna i andra områden, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Lidingöhems vd Leif Stegenius tycker att förhandlingen gick bra.

– Vi ville komma till skott snabbt, så att det är klart vilka hyror det blir från den 1 januari, säger han.

Hyresgästen Stefan Maurin blir glatt överraskad när han får beskedet om hyreshöjningen av Hem & Hyra.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

– Jaså, inte mer. Jag tycker att vi har en ganska bra hyra redan i dag, och då känns det här beskedet verkligen jättebra, säger Stefan Maurin.

Annons

Han bor med sin familj i en fyrarummare på Högsätravägen och betalar knappt 6 000 kronor i månaden, inklusive el. Hyreshöjningen innebär drygt 50 kronor mer i månaden för familjen.

– Det överlever vi nog, säger Stefan och ler.

Läs ocksåAnki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"Anki Ellegaard.

Hälften av Lidingöhems hyresgäster, de i Kantarellen 11 där Stefan Maurin bor, får samtidigt en sänkning med 40 kronor som kompensation för att deras sopnedkast stängs. Allt enligt en tidigare uppgörelse med Hyresgästföreningen.

I den nya överenskommelsen om hyrorna ingår också att hälften av höjningen ska avsättas för underhåll av fastigheterna. Resten ska täcka bolagets höjda kostnader, som dyrare värme och högre räntor.

I år kommer Lidingöhem att göra ett bra ekonomiskt resultat, främst tack vare att bolaget sålt nära 150 lägenheter.

Annons

Nästa år gynnas bolaget av att fastighetsskatten sänks. När Lidingöhem för en tid sedan begärde en hyreshöjning på 2,3 procent, så baserades det på dagens fastighetsskatt.

– Den nya fastighetsskatten innebär sänkta kostnader med nästan en miljon kronor för oss, eftersom vi har så höga taxeringsvärden på Lidingö, säger vd Leif Stegenius.

När båda parter räknade med den nya fastighetsskatten, så kunde de rätt snabbt komma överens om hyreshöjningen på 0,9 procent. En brasklapp i avtalet säger dock att om fastighetsskatten inte skulle sänkas enligt regeringens förslag, så ska de nya hyrorna omförhandlas.

Läs också Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.