HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägsta hyreshöjningen i landet hittills

Lidingö Hyran höjs med 0,9 procent från årsskiftet. Det blev resultatet av hyresförhandlingarna med Lidingöhem. Höjningen är den lägsta i landet hittills inför nästa år. Lidingöhem är också först ut med de nya hyrorna bland allmännyttan inom Stockholms län.

Även om Lidingöhem med sina 1 200 lägenheter är ett litet bolag, så anser Axel Schäfer, förhandlare på Hyresgästföreningen, att resultatet av förhandlingen är viktigt även för andra hyresgäster.

– Ja, vi är väldigt nöjda med den låga nivån och hoppas att det här ska få effekt på hyresförhandlingarna i andra områden, säger han.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Lidingöhems vd Leif Stegenius tycker att förhandlingen gick bra.

– Vi ville komma till skott snabbt, så att det är klart vilka hyror det blir från den 1 januari, säger han.

Hyresgästen Stefan Maurin blir glatt överraskad när han får beskedet om hyreshöjningen av Hem & Hyra.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

– Jaså, inte mer. Jag tycker att vi har en ganska bra hyra redan i dag, och då känns det här beskedet verkligen jättebra, säger Stefan Maurin.

Han bor med sin familj i en fyrarummare på Högsätravägen och betalar knappt 6 000 kronor i månaden, inklusive el. Hyreshöjningen innebär drygt 50 kronor mer i månaden för familjen.

– Det överlever vi nog, säger Stefan och ler.

Läs ocksåSatirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt"Olof Buckard

Hälften av Lidingöhems hyresgäster, de i Kantarellen 11 där Stefan Maurin bor, får samtidigt en sänkning med 40 kronor som kompensation för att deras sopnedkast stängs. Allt enligt en tidigare uppgörelse med Hyresgästföreningen.

I den nya överenskommelsen om hyrorna ingår också att hälften av höjningen ska avsättas för underhåll av fastigheterna. Resten ska täcka bolagets höjda kostnader, som dyrare värme och högre räntor.

I år kommer Lidingöhem att göra ett bra ekonomiskt resultat, främst tack vare att bolaget sålt nära 150 lägenheter.

Nästa år gynnas bolaget av att fastighetsskatten sänks. När Lidingöhem för en tid sedan begärde en hyreshöjning på 2,3 procent, så baserades det på dagens fastighetsskatt.

– Den nya fastighetsskatten innebär sänkta kostnader med nästan en miljon kronor för oss, eftersom vi har så höga taxeringsvärden på Lidingö, säger vd Leif Stegenius.

När båda parter räknade med den nya fastighetsskatten, så kunde de rätt snabbt komma överens om hyreshöjningen på 0,9 procent. En brasklapp i avtalet säger dock att om fastighetsskatten inte skulle sänkas enligt regeringens förslag, så ska de nya hyrorna omförhandlas.

Läs också Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.