Annons

Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Göteborg Mannen lät kranarna spola och orsakade på så vis flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna. Nu sätter hyresvärden stopp för fler kostsamma skador.
Hyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.
Foto: Pixabay

Efter flera översvämningar händer det igen en sensommarfredag. Vatten börjar sippra från tvårumslägenheten i ett gammalt trähus i Göteborg, ner till grannarna under. Vaktbolaget som rycker ut konstaterar att vattnet forsar ut över golven från både kökskranen och badrummet i den övre lägenheten.

Mannen som bor där är i 60-årsåldern och har orsakat översvämningar förr, på samma sätt. Nu är han uppe på vinden och beter sig så hotfullt att vaktbolaget behöver backas upp av polis. Medan patrullen hanterar mannen försöker väktarpersonalen begränsa vattenflödet i lägenheten så gott det går.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt hyresvärden har de återkommande översvämningarna orsakat ”mycket stora skador” i huset. Ändå har det värsta inte hänt – än. Mannen ska nämligen ha glömt mat på spisen vid upprepade tillfällen. Att det hittills inte har börjat brinna beror på att rådiga grannar har ingripit.

Outhärdlig boendemiljö

Nu är värdens tålamod slut. Genom åren har hyresgästen fått inte mindre än sju varningar. Fastighetsägaren har upplyst honom om att han riskerar sitt kontrakt om han fortsätter bete sig illa.

Men någon bättring har inte skett. I stället har grannar flyttat med hänvisning till att boendemiljön är outhärdlig. En boende i huset vittnar om att mannen under en period baxat runt möbler hemma hos sig nästan varje natt.

Läs ocksåVatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Värden hävdar att mannen ofta har varit hotfull mot grannar och betett sig störande i och runt huset. Han har verkat drogpåverkad och gått runt halvklädd och totalt frånvarande. Hemmet har varit belamrat av prylar.

Mannen själv säger att han plågas av värk och tar starka smärtstillande tabletter. Det var också hans förklaring när han i somras, strax före den senaste översvämningen, stod åtalad för att ha slagit sönder källarfönstret till den egna tvättstugan.

Annons

Hyresgästen: ”Finns inget ont uppsåt”

I det fallet hävdar mannen att han blev utelåst då kodlåset krånglade vid porten. I samband med det fastnade han med sin krycka och föll i trappan. Mobilen låg kvar hemma i lägenheten och för att kunna påkalla hjälp tog han vägen genom källarfönstret.

– Jag hade panik. Jag var tvungen att få tag i min telefon, säger han senare i polisens förhör.
– Det finns inget ont uppsåt för det här. Jag hamnade i sjukdomstillstånd.

Mannen krossade källarfönstret med sin krycka och tog sig sedan in genom fönsterhålet, en bra bit ovanför golvnivå.
Mannen krossade källarfönstret med sin krycka och tog sig sedan in genom fönsterhålet, en bra bit ovanför golvnivå.

När grannar reagerade på oväsen från gården höll mannen på att slå sönder rutan med kryckan. Därefter kröp han in genom det krossade fönstret och ramlade ner i tvättstugan. Där hittade polisen honom en stund senare.

Ingen ersättning att vänta för översvämningar

Tingsrätten friar senare mannen från misstankarna om skadegörelse. Domstolen anser att det inte går att utesluta att han faktiskt uppfattat det som att han var i nöd. Däremot ska mannen betala skadestånd till sin hyresvärd, sammantaget cirka 3 800 kronor, för fönsterreparation och väktarutryckning.

Det trasiga fönstret är dock kaffepengar jämfört med de återkommande vattenskadorna. Översvämningarna har kostat betydande summor pengar, bekräftar hyresvärden för Hem & Hyra. Men bolagets företrädare vill inte gå in på hur mycket.

– Ganska mycket. Men det behåller jag för mig själv, säger han.

Att kräva ersättning av hyresgästen för dessa översvämningar har dock inte varit aktuellt, enligt bolaget.

Annons
Läs ocksåParet vräks efter vattenskada: Droppade rakt ner på matgäster

– Nej. Han har väl inga pengar. Det är det som är det största problemet.

Hyresnämnden godkänner uppsägning

Nyligen fick hyresvärden klartecken från hyresnämnden att riva mannens hyreskontrakt. Hyresnämnden konstaterar att värden kan styrka sina påståenden med bilder, vittnesmål och upprepade krav om rättelse. Det enhälliga beslutet är därför att mannen måste lämna sin lägenhet.

Mannen själv var inte med när hyresnämnden tog upp fallet. Han har inte heller hört av sig med argument för att få behålla sin lägenhet. Däremot har hyresnämndens beslut överklagats till hovrätten.

Uppdatering: Hovrätten slog senare samma månad fast hyresnämndens beslut. Mannen måste därför flytta ut med omedelbar verkan.

LÄS MER Har du råkat ut för en vattenskada i din lägenhet? Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.