Annons

Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Stockholm En stökig lägenhet, med saker överallt, drabbad av en vattenskada. Stockholmshem har i flera år försökt säga upp en 65-årig mans hyreskontrakt. Nu slår hovrätten fast att mannen har vanvårdat lägenheten och inte längre får bo kvar.
Foto: Hyresnämnden
Mannens lägenhet sades upp första gången 2020, men han fick då bo kvar efter en överenskommelse med hyresvärden. Sedan dess har vanvården fortsatt, enligt värden.

I somras upptäckte hyresvärden Stockholmshem att det rann vatten från en hyresgäst fönster, hela vägen ner i källaren. Något som orsakade en vattenskada i fastigheten i Bagarmossen i södra Stockholm.

Värden menar att 65-åringen som bor i lägenheten orsakat vattenskadan, och det är bara en av anledningarna till att mannens hyreskontrakt nu sagts upp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värd fick besiktiga varje kvartal

Redan 2020 sade Stockholmshem upp mannens hyreskontrakt första gången. Mannen, som bott i en etta med kokvrå sedan 2007, hade en vanvårdad lägenhet, enligt värden.

Tvisten slutade dock med att mannen fick bo kvar den gången. I stället gjordes en överenskommelse, där mannen förband sig att vårda lägenheten, och gav hyresvärden rätt att besiktiga den en gång i kvartalet.

Men vanvården har fortsatt. Stockholmshem sade under 2023 åter upp mannens hyreskontrakt, för utflytt senast den 30 april 2023.

Annons
Läs ocksåTiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"
Lägenheten är smutsig och det ligger saker överallt, enligt värden Stockholmshem. Nu förlorar mannen i 65-årsåldern hyreskontraktet.

Hyresgästen har orsakat fler vattenskador än vad som är normalt i en fastighet, enligt värden. Stockholmshem argumenterar även för att lägenheten är smutsig, vanvårdad och att det ligger saker överallt. Enligt värden rapporterar mannen inte heller fel som uppstår i lägenheten.

Fortfarande vanvårdad

Sommaren 2023 upptäcktes ett läckage under mannens diskbänk, som orsakade en vattenskada.

Mannen själv säger att han tre gånger under sommaren 2023 påtalade att det fanns en vattenläcka i hans lägenhet. Han medger att lägenheten är stökig, men inte att den skulle vara skadad.

Läs ocksåHyresgäst vräks efter vanvård: "Stanken var fruktansvärd"

Mannen överklagade Stockholmshems uppsägning av hyreskontraktet. Men både hyresnämnden och hovrätten går nu på hyresvärdens linje. De slår fast att mannen har åsidosatt sina förpliktelser i och med den fortsatta vanvården av lägenheten, och att han därför inte får bo kvar.

Annons

Mannen måste nu flytta senast 2 januari 2024.

Psykisk ohälsa ofta i bakgrunden

Det är relativt vanligt att hyresvärdar säger upp hyresgäster på grund av överbelamrade och ostädade lägenheter som vansköts. Ofta har personen som är bosatt i lägenheten problem med missbruk, psykisk ohälsa eller samlarmani.

Hem & Hyra har i en rad tidigare artiklar uppmärksammat hyresgäster som är för sjuka för att ha ett hem.

Fakta: Det säger lagen om vanvård

En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten under hyrestiden och hålla den ren. Den ska vara i gott skick och hyresgästen är skyldig att ”bevara sundhet och ordning inom fastigheten”. Det kallas vårdplikt.

Vårdplikten kan förenklat sammanfattas så att hyresgästen har en skyldighet att vid användningen av lägenheten handla på ett sådant sätt att det inte uppkommer ett större slitage än vanligt och undvika att det uppstår risker för skador.

Om detta inte görs handlar det om vanvård.

Det är hyresvärden som ska bevisa att lägenheten är vanvårdad.

Källa: lagen.nu 

Fakta: Psykisk ohälsa och hemlöshet
  • Drygt 33 000 personer i Sverige befinner sig i någon form av hemlöshet.
  • Av dem bedöms cirka 8 000 personer behöva stöd för psykisk ohälsa.
  • Cirka 2 000 personer, en fjärdedel av landets hemlösa med psykisk ohälsa, uppger att de förlorat bostaden till följd av sin sjukdom.

Källa: Socialstyrelsen

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.