HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Landskronavärd tvingas renovera

Landskrona ​Det blåser och regnar in genom fönstren i lägenheterna i Vadensjö i Landskrona, men värden vill inte göra något åt problemen. Nu ger hyresnämnden hyresgästerna rätt och värden tvingas lösa problemen.
Underhållet är eftersatt i lägenheterna i radhuset i Vadensjö. Det både blåser och regnar in i vissa av lägenheterna. Betongen i källartrappan är sprucken och trappstegen har utplånats. Det konstaterar hyresnämnden, som nu ger de tre hyresgäster som vänt sig till nämnden för att få hjälp, rätt. Nämnden beslutade om ett åtgärdsföreläggande och hyresvärden får tre månader på sig att laga eller byta ut fönstren. Den trasiga källartrappan måste han också göra vid.
 
– Det var väntat, säger Hyresgästföreningens jurist Emma Bülow som företrätt hyresgästerna. Det finns brister i lägenheterna, och det såg hyresnämnden också och gick på vår linje.
 
Hyresvärden närvarade inte själv vid hyresnämndens besiktning. I en skrivelse till nämnden har han uppgett att han sagt upp hyresgästerna och att nämndens beslut därför saknar relevans.
 
– Jag har sagt till hyresgästerna att de ska flytta. Jag ska renovera hela huset. Det ska inte vara hyresrätter där längre, jag har tänkt att bo där själv, säger hyresvärden till Hem & Hyra.

Fakta: Då beslutar nämnden om åtgärdsföreläggande

Ett åtgärdsföreläggande beslutas av hyresnämnden och går exempelvis ut på att hyresvärden ska ha reparerat lägenheten före ett visst datum. Hyresnämnden kan förelägga hyresvärden att reparera om• lägenheten är skadad• hyresvärden inte underhåller lägenheten• det förekommer hinder eller men i nyttjanderätten, inte bara av fysisk natur utan exempelvis också störningar från grannar• det finns brister i fastighetens gemensamma utrymmen, till exempel i tvättstugan.Hyresnämndens åtgärdsföreläggande kan förenas med en vitessanktion. Det innebär att om t ex en reparation inte utförs inom förelagd tid kan värden får betala vite till staten.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Torbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckan Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Hyresgäster är utan värme och varmvatten: ”Det är en mycket komplicerad situation” Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - Izabelle fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.