Annons

Lång väntan på id-kort för förtroendevalda

Norrtälje För fyra år sedan fattade Hyresgästföreningen region Aros-Gävle beslut om att införa id-kort för förtroendevalda. Sen glömdes frågan bort. I slutet av maj i år blev korten äntligen verklighet – och nu kan anställda också få dem. Även i region Mitt har frågan diskuterats.

2009 infördes särskilda id-kort för alla Hyresgästföreningens medlemsrekryterare i hela landet. Men rekryterarna är inte de enda som knackar dörr eller möter hyresgäster ute i bostadsområdena. Därför fattade regionstyrelsen i Aros-Gävle för fyra år sedan beslut om att förtroendevalda också skulle ha möjlighet att få id-kort.

Stefan Åhman, orförande för Hyresgästföreningen i Norrtälje, tycker att id-kort behövs för att öka tryggheten vid dörrknackning.

– Sen hände det ingenting. Därför hörde jag av mig i början av det här året och frågade vad som hade hänt med id-korten. Då började det röra på sig, säger Stefan Åhman, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrtälje.

I slutet av maj skickades information ut till förtroendevalda om möjligheten att beställa id-kort.

Varför tog det så lång tid innan beslutet genomfördes?
– Det finns ingen bra anledning, det blev helt enkelt bara bortprioriterat, säger Georg Hardt, stabschef på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, och berättar att när förtroendevalda fick möjligheten blev de anställda i regionen också intresserade:

Annons

– Vi fick ganska snart propåer från anställda som också ville ha id-kort, så sedan en och en halv månad tillbaka kan de också beställa korten, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hittills har bara totalt 23 beställningar på id-kort kommit in, varav 12 från förtroendevalda och 11 från anställda. Korten har lägre säkerhetskrav än id-kort man kan använda vid exempelvis bankärenden, och kostar 59 kronor styck för Hyresgästföreningen att låta tillverka.

– Här i Norrtälje har vi beställt kort till hela föreningsstyrelsen. Det finns ett behov av att ha dem när man är ute och knackar dörr. Ibland undrar folk vem man är och det kan finnas en viss skepsis. Jag tror att id-kortet blir en trygghet både för den förtroendevalda som blir stärkt i sin roll som representant för Hyresgästföreningen och för hyresgästen som ser id-kortet, säger Stefan Åhman.

Annons
Helena Frisk, ordförande i region Mitt, tycker att det blir en för stor kostnad att låta göra id-kort till alla förtroendevalda.

Även i region Mitt har frågan om id-kort för förtroendevalda tagits upp för diskussion. Hyresgästföreningarna i Katrineholm-Vingåker, Flen och Eskilstuna stod gemensamt bakom en motion till region Mitts årsmöte våren 2016 om att samtliga förtroendevalda borde få id-handlingar. Motionen avslogs, med motiveringen att det skulle bli för kostsamt att ta fram id-kort till alla cirka 1200 förtroendevalda personer i regionen. Dessutom ansåg regionstyrelsen att det skulle kräva mycket administration att hålla reda på att de som slutar som förtroendevalda lämnar tillbaka sina id-handlingar.

I region Aros-Gävle har man låtit ta fram ett id-kort som bara kostar 59 kronor per person, skulle inte det kunna vara ett alternativ för region Mitt?
– Det kan jag inte uttala mig om, när jag inte vet vad för slags id-kort det handlar om, som man kan få för den summan. Än så länge känner vi att det räcker att medlemsrekryterarna har id-kort, men om frågan skulle komma upp på nytt får vi ta ställning till det då, säger Helena Frisk, ordförande för Hyresgästföreningen i region Mitt.

Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.