HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lång väntetid för att få studentboende i Linköping

Linköping Bostadssituationen för studenter i Linköping ser tuff ut vid terminsstarten även i år, trots att det byggts nya studentlägenheter.

Omkring en tredjedel av Linköpingsstudenterna har kommunala Studentbostäder som värd.

– 2011, 2012 och 2013 sticker ut genom att vi har historiskt hög efterfrågan på våra bostäder, säger bolagets vd Simon Helmér.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

Inför varje terminsstart prioriteras nyantagna studenter, som får förtur till alla lediga korridorsrum. Inför höstterminen i år har 430 rum hyrts ut till den gruppen, jämfört med 415 förra året.

Den som ställer sig i kö nu kan räkna med att få ett korridorsrum i december, om kötiden blir ungefär densamma som i fjol.

Annons

Simon Helmér pekar ut lågkonjunkturen som uppstod för några år sedan som en av orsakerna till det hårda trycket. Många som blivit arbetslösa har valt att börja studera.

Läs ocksåSå höjs studenthyrorna i Östergötland

– Det är också väldigt stora ungdomskullar i åldrarna 19-24 år, då de flesta påbörjar sina studier. Men de kommer att minska de närmaste åren, säger han.

Simon Helmér menar att situationen ändå är bättre i Linköping än i många andra av landets studentorter.

Annons

– Under februari till maj har vi tomma studentbostäder, då kan man få en direkt. Så ser det inte ut överallt.

Läs ocksåAllt fler studenter ratar korridoren

Och fler lägenheter på gång. Inför terminsstarten har Studentbostäder byggt 22 nya i kvarteret Irrblosset i Valla. Och för tillfället arbetar kommunen med en ändring av detaljplanen som ska göra det möjligt för bolaget att bygga ytterligare 200 lägenheter i samma kvarter under 2014 och 2015.

Läs också Gult ljus för Östergötlands studentorter Trots bristen – i vår står det tomt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.