Annons

Miljonsatsning på boinflytande hos Bostadsbolaget i Göteborg

Göteborg Hyresgäster hos Bostadsbolaget får nu extra goda möjligheter att påverka sin boendemiljö. Årets satsning på boinflytande hos Göteborgsvärden är Hyresgästföreningens största hittills i sitt slag.
Hyresgästföreningens juicebar på Hammarkullekarnevalen i somras.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hammarkullen är ett av de områden där hyresgästerna ska få ökade möjligheter att påverka sitt område och bidra med idéer. Bilden är från Hammarkullekarnevalen i somras, då ungdomar anställda av Hyresgästföreningen ordnade juicebar.

Många västsvenska hyresgäster betalar varje månad för att få chans att påverka sitt eget och grannarnas gemensamma boende. Pengen ingår i hyran.

Bostadsbolaget i Göteborg samarbetar sedan länge med Hyresgästföreningen för att omsätta dessa pengar i aktiviteter, bland annat i Hammarkullen. Men allt har inte gått åt, och nu har parterna bestämt sig för att storsatsa.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I år avsätts hela 4,5 miljoner kronor för att öka boinflytandet för de drygt 24 000 hushåll som bor hos den kommunala värden. Själva avtalet löper på ett år i taget, men satsningen väntas bli långsiktig.

– Rent resursmässigt är detta det största vi har gjort någon gång med ett enskilt bolag, konstaterar Henrik Nilsson, enhetschef för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

Annons

Satsningen gäller alla bolagets områden, men koncentreras särskilt till Hammarkullen, Norra Biskopsgården och Rannebergen. Även i Tynnered sker en kraftsamling, där även Stena Fastigheter, Familjebostäder och kommunen ingår.

Läs ocksåHyresgästers pengar på hög

Gemensamt för de fyra områdena är att dess invånare har en tuffare utgångspunkt när det gäller livsvillkor och hälsa, jämfört med många andra stadsdelar i staden. Klyftorna syns tydligt i den jämlikhetsrapport som kommunen nyligen presenterat.

Därför är det extra viktigt att ta vara på goda initiativ från de boende själva just i dessa områden, resonerar Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget.

Annons

– Vi är en del av stadens verktygslåda. Våra ägardirektiv säger att vi ska vara med och utveckla staden. Vi kan inte lösa allt själva, men vi vill företräda våra hyresgäster på ett bra sätt. Det ska inte vara olika levnadsvillkor beroende på var man bor någonstans, säger Magnus Redenheim, Bostadsbolagets distriktschef i Centrum.

Läs ocksåTynnered samlar kraft

Pengarna i den utökade satsningen går framför allt till att avlöna en projektledare per stadsdel, som ansvarar för att driva på de initiativ och idéer som finns ute i områdena.

Läs också Hållplatser avgör tryggheten Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus Kattoaletten blev en ny picknickplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.