HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ledamöter kräver förtroendeomröstning på fullmäktige

Stockholm Suspenderingen av regionordförande Greger Björkegren i Hyresgästföreningen i Stockholm splittrar organisationen. En het diskussion väntar på regionens fullmäktige på lördag.

På lördag är det höstmöte för Hyresgästföreningen i Stockholms högsta beslutande församling, fullmäktige. 150 ledamöter från hela länet träffas för att bland annat anta förhandlingsriktlinjer. Men den fråga som väntas överskugga övriga är regionstyrelsens suspension av sin ordförande i oktober. Flera ledamöter kräver att frågan tas upp och att  fullmäktige får rösta om regionstyrelsen ska sitta kvar.

I den dagordning som skickats till ledamöterna finns frågan som en informationspunkt.

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

– Vi har väl pratat och har synpunkter. Det är ett korrekt agerande. Det vore bättre att de tog i kärnfrågan – allt handlar om att flytta makt till regionstyrelsen. Vi vill samarbeta i stället, titta framåt. Det behöver inte vara flera punkter på dagordningen. Vi har avhandlat det här i andra sammanhang, säger Per Fagerberg, ordförande i Huddingeföreningen.

– Jag har varit tydlig. Det har varit dålig information, man hade kunnat prata ihop sig och kommit med en logisk förklaring. De fyra som reserverade sig mot beslutet har uttalat sig, de andra har bjudit på det. Det här är ingenting man gör varje dag, inget man gör med glädje, säger Janåke Skoog, ordförande i den största Hyresgästföreningen Sydost med 17 mandat i fullmäktige och fortsätter.

– Frågan blir så stor och pompös. Jag älskar den här organisationen – men jag såg inte det här komma och förstår inte varför. Ska jag förespråka något är det att följa dagordningen, men var och en får rösta efter sitt eget hjärta.

Läs ocksåKritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga”

Andra håller med om att frågan om misstroendevotum ska finnas med.

– Det tycker vi är helt rätt. Att suspendera någon från den ena dagen till den andra förstår vi inte. Det pratas runt, men alla står som frågetecken. Det här luktar maktmissbruk, säger Benita Nau Erikssson, Hyresgästföreningen Lidingös ordförande.

Trycket och intresset på fullmäktige är så stort att anmälan för gäster och åhörare är stängd. Kontoret har till och med avvisat ersättare på grund av platsbrist.

Läs ocksåBotkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

– Det har aldrig hänt förut, jag fick veta att det redan var fullt. Jag vill vara med för att lyssna och lära mig och åker in ändå. Men får jag inte komma in tänker jag inte bråka om det, säger Tina Steinbach, ersättare från Upplands Väsby.

Läs också Lärare känner sig lurade - vädjar om hjälp från före detta regionchef 3 000 gotlänningar vill bli medlemmar i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.