Annons

Lenas värd förbjuder rökning

Östergötland Allt fler värdar inför rökförbud i sina hyreshus och en del inför förbud även på balkonger och gårdar. Ett exempel är Botrygg, där hyresgäster som röker riskerar vräkning.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

Lena Nilsson står vid sin bil utanför huset där hon bor i Johannelund i Linköping. Hon blossar på en cigarett. Nyligen fick hon brev från sin hyresvärd, Botrygg, att det rökförbud som tidigare gällt inne i lägenheterna nu utökats till att omfatta även balkonger och innergårdar.

– Jag har inte rökt inomhus på flera år och kan förstå varför man vill att folk inte ska göra det. Men det här nya känns som ett slag i ansiktet, säger hon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lena Nilsson tycker inte att värden är tillräckligt tydlig med hur nära huset hon får röka.

– Att vara rökare i dag är nästan som att vara kriminell. Man känner sig utpekad, säger hon.

Men Botryggs vd Adam Cocozza försvarar förbudet och tycker inte att det är otydligt.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– I våra fastigheter så sitter ofta friskluftsintagen under fönstren. Om det då står folk och röker på balkongerna eller direkt utanför fastigheten så sugs röken in i lägenheterna, säger han.

Botrygg vill också försöka få bort nedskräpning i form av fimpar i anslutning till entréerna.

Annons

Du är själv snusare. Även prillor kan hamna där de inte ska vara. Betyder det att ni förbjuder snus också?

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenEn man med en cigarett i munnen och lagboken.

– Nej, eftersom det inte stör grannarna på samma sätt.

Botrygg förvaltar cirka 2 500 lägenheter, varav 500 i Linköping och 100 i Norrköping.

Har du förståelse för att det finns hyresgäster som tycker att ni ställer för hårda krav?

– Jag tycker ändå att det är ganska sunda krav. Vi är inte ute efter att jaga rökare. Våra regler är till för att göra det så bra som möjligt för så många som möjligt.

Adam Cocozza betonar att det bara är nya hyresgäster, där kraven skrivits in i kontrakten, som omfattas.

Annons

– När det gäller de som bott länge hos oss kan vi bara vädja om att man ska visa sina grannar hänsyn.

Vad händer om man bryter mot reglerna?

– Då skickar vi en rättelseanmodan. Om man ändå fortsätter att störa sina grannar efter det så kommer vi att gå vidare med en uppsägning.

Botrygg är långt ifrån ensamma. I Hem & Hyras enkät uppger sex hyresvärdar att de har rökförbud och ytterligare tre att man har eller är på väg att införa det i enstaka hus. Men det finns också värdar som trots att de ser fördelar ändå valt att inte gå så långt.

”Personligen tycker jag det vore bra med rökförbud men det går nog inte med nuvarande hyreslag”, svarar exempelvis Kindahus vd Per Cedervall

Fakta: Här får du inte röka

Hem & Hyra skickade en enkät till 46 kommunala och privata hyresvärdar i Östergötland och på Gotland. 20 av dessa svarade.

Här råder rökförbud:Botrygg, Eklöf Fastighets AB, Magnentus, Lundbergs, Von Dufva Fastighets AB, Lindstén Fastigheter (gäller nya hyresgäster).

Här har rökförbud införts delvis:Gotlandshem (en fastighet, 24 lägenheter), Gunnarssons Fastigheter (en fastighet, 16 lägenheter), Stångåstaden (en fastighet med inflyttning 2017, 20 lägenheter).

Här får du röka:Amasten, Bostadsbolaget i Mjölby, Platen, Fogelvik Fastigheter, HSB Östra, Hyresbostäder, Kindahus, Ramunderstaden, Vadstena Fastighets AB, Vallonbygden, Victoria Park.

Fakta: Så svarar värdarna

Vad innebär det för hyresgäster som bryter mot ett rökförbud?

Magnus Malm, Magnentus:”Vi har ännu så länge inte behövt ”straffa” någon hyresgäst, och jag vet egentligen inte om det rent juridiskt skulle hålla.”

Marie Lorentzon, Stångåstaden:”Om hyresgästen bryter mot reglerna så tas detta upp som ett vanligt störningsärende.”

Göran Magnusson, Von Dufva Fastighets AB:”Tyvärr är det svårt att beivra överträdelser men vi tar kontakt och försöker att få alla att följa rökförbudet.”

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Peter gillar rökförbud – men olika regler för nya och gamla hyresgäster är inte okej Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.