Annons

Lennarts nya fönster dämpar oljud och bilmusik från gatan: ”Så tacksam”

Vänersborg En lastbil dundrar förbi på gatan någon enstaka meter från Lennart Blombergs bord. Den gungar till, men låter inte så mycket. Husets nya fönster har gjort underverk.
Foto: Kajsa Wedberg
Hunden Bobby och ägaren Lennart Blomberg trivs med att bo mitt i stan. Och när fastighetsägaren valde att sätta in nya fönster försvann också det mesta av de störande ljuden. "Det som är kvar får man stå ut med, när man valt att bo i stan, säger Lennart

Man kan inte vara annat än tacksam för fönsterbytet, säger Lennart och öppnar fönstret för att bevisa skillnaden. Då fylls rummet genast av motorbuller och ljud från gatan utanför. Hunden Bobby lystrar och går mot fönstret för att kolla vad det är som låter, innan husse stänger igen och det blir nästan knäpptyst. Då lägger sig Bobby på mattan igen och somnar om.
Huset är gammalt, ligger i centrala Vänersborg och de gamla fönstren var från en tid när hästtransporter och cyklar var de vanligaste fordonen. Men när trafiken blivit allt tyngre, motorljuden allt högre och inte minst – ljudanläggningarna i bilarna blivit allt häftigare har också kraven på fönstren förändrats. Gatan ingår i ”raggarsvägen” i Vänersborg. På helgkvällar och nätter cirkulerar bilar och a-traktorer.
– Visst hör man det, men man vänjer sig, säger Lennart. Värst är musikdunket från ljudanläggningarna som blivit allt större med åren. Och det är kanske inte den musiken jag helst vill lyssna på heller.

När hyresvärden valde att sätta in nya fönster för ett par år sedan tackade Lennart Blomberg och tog emot. Även om han inte är den som störs särskilt mycket av oljud tycker han det är väldigt skönt att nivån dämpats i lägenheten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det blev en väldigt stor skillnad, säger Lennart. Speciellt på motorljudet och från musiken som spelas. Det konstiga är att när någon går förbi och pratar på gatan, då är skillnaden inte så stor. Det hörs faktiskt in även genom de nya fönstren.

Annons
Lennart Blomberg i Vänersborg trivs med att bo centralt och säger att han hellre har lite oljud utanför fönstret än att bo ödsligt. ”Man väljer ju lite själv, hur man vill ha det”. Men han är tacksam över att hyresvärden valde att sätta in ljuddämpande fönster i hela huset.

Lennart tycker att fler hyresvärdar borde tänka på vilka fönster de har i sina hus. han tror att många hyresgäster skulle få en betydligt bättre inomhusmiljö med just fönsterbyten.

– Många tror ju att det bara handlar om energi, men jag tror att vinsten i att få det tystare i bostäderna är minst lika stor, säger han.
– Men lite ljud måste man ju stå ut med när man bor så här mitt i stan. Hade jag inte gillat att ha folk omkring mig och de ljud som blir då, då hade jag fått flytta till något annat. Att välja att bo mitt i en gatukorsning är att acceptera en del oljud. Jag brukar säga att i stan har man buller och på landet luktar det skit.

Annons
Läs ocksåHyresgäster störs av musiken från raggare

– Och som det är nu så väljer jag buller framför skitlukten, säger han och skrattar gott.

Läs också "Man måste kunna få sova" - bilmusiken en terror för Magnus men polisen är bakbunden Riksdagsmoderat till storms mot raggarmusik Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.